Biologie, întrebare adresată de ChineliMaria2006, 8 ani în urmă

Ajutoooor, va rog!!!!!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SunAndMoon01
2

Răspuns:

I. 9. b

10. a, b

II. a - 4, 5, 6

b - 7, 8

c - 3

d - 1

e - 2

III. 1. Un mușchi scheletic prezintă corpul mușchiului, format din fibre musculare striate, învelit în fascie. Capetele sale se numesc tendoane și au culoare alb-sidefie, fiind de 2 tipuri: de origine (se prinde pe osul fix) și de inserție (se prinde pe osul mobil).

2. Manifestările contracției musculare sunt de 4 tipuri: electrice, chimice, mecanice și termice.

Cele electrice presupun potențialul de acțiune al fibrei musculare.

Cele chimice sunt inițiate de mecanismul de cuplare excitație-contracție și asigură energia necesară contracției. Presupune 2 tipuri de metabolism muscular: anaerob, în primele 45 - 90 de secunde, ce apare în efort fizic moderat sau intens; în acest tip se reglează aportul de oxigen; aerob, după cca. 2 minute, prin acest tip de metabolism se obține mare parte din energie.

Cele mecanice prespun secusa, dacă stimulul este unic, sau tetanosul, dacă stimulii sunt rapizi, repetați, succesivi și de durată.

Secusa este frisonul, sistola, contracția din reflexul miotatic (tonusul muscular). Presupune 3 faze: de latență (din momentul aplicării stimulului și până în momentul apariției contracției - este manifestarea electrică a contracției; 0,01 secunde); de contracție (0,04 secunde); de relaxare (0,05 secunde). Durata este de aproximativ 0,1 secunde în mușchii scheletici și aceasta depinde de tipul de mușchi. Amplitudinea secusei este direct proporțională cu intensitatea stimulului.

Tetanosul este de 2 tipuri: incomplet (presupune o frecvență redusă a stimulilor - 10-20/secundă, graficul e un platou dințat) și complet (frecvență mare a stimulilor - 50-100/secundă, graficul e un platou neted).

Cele termice se datorează reacțiilor biochimice din mușchi. Randamentul contracției este de 30%, restul energiei (70%) fiind eliberată sub formă de căldură.

3. - Este componenta pasivă a mișcării.

- Menține corpul în poziție verticală.

- Protejează unele organe.

- Oasele au rol antitoxic (rețin substanțe toxice pătrunse în organism și le elimină treptat).

- Oasele au rol în hematopoieză prin măduva roșie hematogenă pe care o conțin.

- În metabolismul calciului, fosforului, electroliților; oasele sunt principalele rezervoare de substanțe minerale.


ChineliMaria2006: Multumesc mult^-^. Ma poti ajuta, te rog si la celelalte întrebări de biologie sau chimie daca stii
Alte întrebări interesante