Istorie, întrebare adresată de frunzaalexandrina, 9 ani în urmă

Ajutor !!!
eseu cu 3 aliniate despre :Anul 1600 ,Mihai Viteazu primul unificator!!!


ghiletchi78: Mihai Viteazul 1558 – 1601 – a fost a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei, domnitor al Țării Românești, iar în 1600 conducător ale celor trei țări românești, Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Ia una din cele mai importante decizii – aderarea la ”Liga Sfântă” alături de alte puteri Europene. După Mihai Viteazul la Liga Sfântă aderă și Transilvania, iar Aron Vodă, domnul Moldovei semnează un tratat antiotoman.
Inițiază lupta antiotomană în 1594 unde obține victorii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgianacoman20
18
  Mihai Viteazu a fost domnul Tarii Romanesti intre anii 1593-1601.El s-a remarcat prin ulimele lupte de amploare cu turcii si tatarii si prin realizarea pt scurt timp a unitii politicii a celor 3 tari.
   Pe turci i-a invins in bataliile de la calugareni si Giurgiu,pe tatari i-a invins in bataliile de la Stanesti(si aici mai era ceva dar am uitat:D,dar este foloritor si Stanesti).
   Prima provincie unificata a fost Transilvania in noiembrie 1599,iar Moldova in mai 1600.(Un factor care a determinat unificarea a fost instabilitaea politica din Transilvania si Moldova). Mihai Viteazu a fost asasinat in august 1601 in Turda. Sper ca te-am ajutat!!
Alte întrebări interesante