Limba română, întrebare adresată de Ana5555, 8 ani în urmă

Ajutor, va rog!
Pentru comentarea grupajului de poezii din aceasta unitate(adica Lacul de M. Eminescu, Izvorul Noptii de Lucian Blaga si Emotie de Toamna de Nichita
Stanescu), va propunem mai multe teme, dintre care urmeaza sa alegeti una si sa redactati compunerea voastra in nu mai mult de doua pagini.
---Cum este vazuta iubirea in cele trei poezii(referiti-va la relatia dintre cei doi indragostiti, relatia acestora cu natura, starea sufleteasca generata de felul iubirii, impartasita sau nu, figurile de stil etc.)
---Cum apare imaginea iubitei in cele trei poezii(referiti-va la:prezenta reala sau imaginara a acesteia in cadrul descris, modul de adresare, elemante de portret fizic si moral, figurile de stil folosite in descriere etc.
---Cum apare eul liric in text(referiti-va la: persoana gramaticala folosita, sentimentele exprimate de poet prin vocea eului liric, elemantele care definesc modul subiectiv de a percepe anumite aspecte ale fiintei iubite sau ale naturii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Esther17
277
Operele literare,, Lacul";,,Izvorul nopții ";și,, Emoţie de toamnă",apartin genului liric, deoarece, in toate cele trei texte, autorii îşi exprimă dragostea faţă de fiinţa iubită in mod direct, fără intermediul personajelor.
Dragostea faţă de persoana îndrăgita constitue elemenul de bază al celor trei opere.
Eul liric subiectiv îşi face simţită prezenţa în texte, prin intermediul mărcilor lexico-gramaticale; pronume de persoana 1-a si a 2-a,, eu"; ,,mea"; ,,mi" ; ,,el" ; ,,tăi '' ; ,,te" ; şi verbe la aceleaşi persoane,, să sarim"; ,,stau"; ,,curge"; ,,mă apropii".
In primul text-,, Lacul",relaţia dintre cei doi îndrăgostiţi, este o iubire neîmplinită. Mesajul transmis, se organizează treptat cu starea sufletească, de la speranţa împlinirii iubirii, până la spulberarea viselor sale din finalul poeziei.
In textul,, Izvorul nopţii " ,eul liric se adresează în mod direct, ochii iubitei fiind simbolul central al poeziei.
In al treilea text, ,,Emoţie de toamnă ", eul liric îşi exprimă teama unei posibile despărţiri.
Modurile de expunere predominante in texte, sunt monologul liric si descrierea.
Relaţia cu natura este prezentă în toate cele trei opere. In prima poezie,, Lacul",elementul natural este redat încă din titlu. Acesta reprezintă un element specific cadrului natural eminescian, unde eul liric îşi imaginează o poveste de dragoste, o iubire ideală, cu care se contopeşte trairea interioară a eului liric.
In al doilea text, titlul este redat tot de un element al cadrului natural. Ochii iubitei, fiind un simbol al tainei,necunoscutului şi ai misterului, care învăluiesc elemente terestre:,, peste văi";,,peste munţi " şi,, peste şesuri ".
In a treia operă literară,,, Emoţie de toamnă ",cadrul natural idilic este creat de către elementele primordiale ale vieţii:apă, pământ şi aer,, o arunc in mare";,,mă apropii de pietre"; ,, şuier luna".
In toate ce trei texte, elementele cadrului natural, participă la iubirea dintre cei doi, acesta fiind un maror tacut al iubirii si sentimentelor eului liric.
In primul text, sentimentele transmise de eul liric, transmit speranţa împlinirii iubirii, iar in ultima strofă, melancolia, tristeţea şi dezamăgirea, deoarece aceasta este imposibilă; pe când in al doilea text, eul liric se bazează pe descrierea iubitei, axa centrală a textului, fiind ochii acesteia. In al treilea text, eul liric îşi transmite in mod direct sentimentele de emotie si teamă, datorate unei posibile despărţiri de fiinţa iubită.
In concluzie, toate cele trei texte,au xa element central o iubire.






Sper că te-am ajutat. Te rog mult de tot să-mi dai coroană dacă poţi.
(((´♡‿♡`+)))。


hartmanpati: Asta'
hartmanpati: Asta care este dintre trei?
Esther17: E prima(Iubirea din cele 3 texte)
hartmanpati: Mersi:)
Alte întrebări interesante