Geografie, întrebare adresată de Dinxton1, 9 ani în urmă

Ajutor va roooooog!!

1. Comparati Muntii Atlas cu Muntii Himalaya precizand:pozitia geografica,orientarea culmilor,altutudini,mod de formare,varsta.


2.Caracterizati desertul Sahara precizand:suprafata,mod de formare,microforme de relief

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexandru0808
1
Pai sa incepem.

Muntii Himalaya se afla in centrul Asiei orientati in directia V-E.Acesti munti sunt cei mai inalti de pe Pamant cu varful Everest (Chomolugma) 8872 m.Acesti munti s-au format in orogeneza alpina fiind niste munti tineri.Se spune ca s-a format prin ciocnirea a doua placi tectonice (cea indiana si cea euro-asiatica).Din muntii Himalaya se desprind radiar mai multe unitati de relief.De exemplu Muntii Karakorum cu varful Chogori (K2) 8610m - al doilea cel mai inalt varf de pe Terra.

Muntii Atlas sunt situati in nordul Africii si s-au format prin inaltarea scoartei terestre fiind munti tineri din orogeneza alpina. Cel mai inalt varf din munti este varful Toubkal cu 4167 m.

SAHARA

Suprafata Saharei este de aprox. 9.400.000 km2 fiind cel mai mare desert cald din lume.Desertul Sahara s-a format din cauza temperaturilor foarte scazute din zona,a temperaturilor foarte ridicate ziua si a diferentelor mai de temperatura din zi si noapte(din cauza ca in desert nu exista nori).Sahara ca forma de relief este un podis.Tot in desertul Sahara se afla situati si munti vechi cu inaltimi reduse (M. Ahaggar, M.Tibesti).


Alte întrebări interesante