Limba română, întrebare adresată de eduardostie, 8 ani în urmă

AJUTORRR!!!Am nevoie de momentele subiectului (intriga,desfășurarea acțiunii,punctul culminant și deznodământul) la apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
10

EXPOZITIUNEA - partea de început unde ne este prezentat personajul principal Hagi Tudose ca pe un om foarte zgarcit ce chiar si cu el lipsindu-se de hrana si caldura pentru a strange bani multi. Ni se prezinta si casa lui :modesta,cu peretii scorojiti si galbeni cu camera trista si întunecata.

Anotimpul în care se prezinta actiunea este iarna.

           INTRIGA- -determina întreaga actiune. Iarna si gerul cumplit (dupa zile de îndurat frigul fara lemne) îl hotaraste sa-si trimita nepoata sa cumpere lemne si un pui pentru supa.

            DESFASURAREA ACTIUNII - Este partea cea mai întinsa ,în care se povestesc amanuntit faptele si inpamplarile .Astfel nepoata vine cu lemne si pui ,reuseste sa faca putina caldura,si supa din acel pui dar dupa ce gusta supa( ce i se pare ca gusta din carnea copiilor lui) o striga pe nepoata sa stranga carbunii ramasi si cenusa ,bucatile de carne pentru a duce totul înapoi cu speranta ca va primi cel putin jumatate din bani.Disperat îi striga sa ăi taie coada motanului fiindca usa sta prea mult deschisa cand intra el si se face frig.

                      PUNCTUL CULMINANT - cuprinde momentul de intensitate maxima al actiunii.Fata speriata de atitudinea lui Hagi Tudose fuge afara ,lasandu-l cu bolboroseala lui în timp ce-si numara galbenii. Dimineata fata îl gaseste trantit pe gramada de galbeni ,el spunandu-i sa închida ochii pentru ca fura apoi muri langa gramada de galbeni.

                       DEZNODAMANTUL -sfarsitul actiunii.Leana nepoata îl duce la groapa cu mare cheltuiala .iar batranii din sat ziceau ca daca ar fi posibil sa vada Hagi acest lucru ar muri din nou dar acum doar de suparare.

Alte întrebări interesante