Alcatuieste fraze in care adverbul relativ ,, cum ,, sa introduca pe rand , cate o propozitie subiectiva , predicativa , atributiva , completiva directa si completiva indirecta
Răspunsuri la întrebare
Salut !
❁❁❁❁❁
E de aflat ¹/ ( cum ) a aterizat. ²/ - propoziție subordonată subiectivă;
Mihai a rămas ¹/ ( cum ) îl cunoscusem. ²/ - propoziție subordonată predicativă;
a rămas - verb copulativ, predicat nominal incomplet
Are rochii ¹/ ( cum ) n-am mai văzut. ²/ - propoziție subordonată atributivă;
Am aflat ¹/ ( cum ) va învăța pentru examenul de mâine. ²/ - propoziție subordonată completivă directă;
Se gândește ¹/ ( cum ) să obțină note mai mari. ²/ - propoziție subordonată completivă indirectă;
Propoziția subordonata subiectivă arată cine face acțiunea verbului din regentă și poate fi așezată înainte, după și intercalată în regentă, fără a se despărți prin virgulă de aceasta.
Propoziția subordonată predicativă îndeplinește rolul de nume predicativ, în frază, pe lângă un predicat nominal din propoziția regentă fiind așezată înainte sau după propoziția regentă fără a se despărții prin virgulă.
AT - îndeplinește funcția de atribut al unui substantiv sau înlocuitor al acestuia, aflat în propoziția regentă. Poate sta înainte, după sau intercalată și de obicei nu se desparte prin virgulă.
CD - îndeplinește rolul unui complement direct pe lângă verbul din regentă, indicând obiectul asupra căruia se răsfrânge direct acțiunea verbului din regentă. Poate sta înainte, după și intercalată în regentă fără a se despărții prin virgulă.
CI - îndeplinește rolul unui complement indirect pe lângă verbul din regentă, indicând obiectul asupra căruia se răsfrânge indirect acțiunea verbului din regentă. Poate sta înainte, după și intercalată în regentă fără a se despărții prin virgulă.