Limba română, întrebare adresată de camycamelia5899, 8 ani în urmă

Alcătuiește în 100 150 de cuvinte rezumatul textului de Mircea Cărtărescu respectând toate convențiile acestui tip de compunere.
Vă rog repedeeeee ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
23

Răspuns:

O sa incerc sa iti rapund, fiindca deja am mai raspuns  pe aceeasi tema.

Textul pare un monolog, deoarece autorul isi exprima sentimentele si gandurile la persoana I.  Pentru a-l intelege ar trebui sa ai ceva cunostinte de metafizica,  premonitie si ocultism. De ce spun asta? Fiindca inca de la inceput, vorbeste de imagini sau intamplari pe care le-a trait sau le traieste, asa zisele deja-vu-uri ( imagini sau intamplari care se petrec in aceleasi situatii, faze sau momente ale vietii).

De fapt scriitorul incearca sa isi aminteasca pornind de la un simplu parfum, imagini pe care le vede in trecut, legate de o anumita doamna imbracata in roz, al carei parfum  cu iz mentolat i-a staruit mult timp in minte. Asociind imaginile din trecut sau din prezent  cu femei diverse pe care le vizualizeaza doar prin prisma  parfumului care devine un leit-motiv,  sriitorul realizeaza in final care este de fapt misterul!

In copilaria indepartata, doamna imbracata in roz al carei parfum ii obsedeaza tineretea si maturitatea, este chiar mama domniei sale, cea care l-a lasat in fata cofetariei pentru a-i cumpara bomboanele care se numeau "cercelusi"!

Explicație:


camycamelia5899: iti multumesc mult!!
Komisarul: cu placere!
dellyadelly1977: mulțumesc mult de tot
Alte întrebări interesante