Limba română, întrebare adresată de Anonima121, 9 ani în urmă

Alcatuiti o compunere de o pagina in care sa demonstrati ca textul Miorita este o creatie populara.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de IggyA
2
Eu am studiat Miorita si aprtinea genului epic ca fiind o balada populara,deci am sa o alcatuiesc ca fiind o balada populara,si o poti modifica daca nu este ceva bine..
 Balada populara este specia literara a genului epic ,in versuri,apartinand literaturii populare cu o actiune simpla,in care se nareaza fapte vitejesti sau cu caracter exemplar,inspirate din trecut,cu personaje reprezentand categorii umane opuse.
 In opinia mea,opera "miorita" are caracteristicile specifice unei balade populare,fiind o creatie orala,colectiva,anonima,sincretica,in care se impletesc elemente lirice si dramatice si sunt prezentate intamplari din trecut,cu personaje aflate in antiteza.
 In primul rand,faptele relatate au un caracter exemplar ,infatisand modele de comportament.Actiunea este simpla ,cuun simplu fir narativ si surprinde un episod relevant din viata ciobanasului,atitudinea in fata mortii.Naratiunea prezinta doi ciobanii care se hotarasc sa il omoare pe al treilea ,din considrente materiale .Mioara nazdrava il avertizeaza,dar el nu incearca sa isi schimbe destinul,ci ii transmite mioarai testamentul sau.Atent la sentimentele celor din jur ,ciobanasul transforma moartea intr-o nunta cosmica.Firul epic se impleteste cu elemente lirice,autorul utilizand figuri de stil:metafora(gura de rai);epitete(mandru ciobanas);si personificari.Dramatismul textului este subliniat prin prezenta dialogului si a tensiunii dramatice create la apritia maicutii.
 In al doilea rand ,personajele sunt reduse numeric,si reprezinta categorii opuse de omenii si comportamente.Se evidentiaza protagonistul,baciul moldovan,si antagonistii,ceilati doi ciobanasi.Ciobanasul este inzestrat cu insusiri exceptionale ,fiind un personaj simbolic,prototipul tanarului harnic ,mandru su protector.
 De asemenea,in txt se remarca elemente specifice operei de factura populara:versificatie clasica,termeni populari si oraliatatea stilului.
 In Concluzie...
Sper ca intelegi ce am scris..si sper ca te-am ajutat. :)

Alte întrebări interesante