Alcătuiți un eseu în care sa arătați prin ce sunt geto-dacii strămoşii românilor!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
„Despre Burebista cunoaştem cu mult mai mult din inscripţia de la Dionysopolis decât ştim din toate celelalte izvoare”
Ce izvoare avem pentru istoria dacilor înainte de cucerirea romană?
Pentru istoria dacilor, din păcate, izvoarele au dispărut sau ne-au pervenit fragmentar în nişte forme trunchiate, ceea ce mi se pare şi puţin bizar; sunt în această situaţie toate izvoarele literare care relatau nu doar detalii cu privire la această creştere şi expansiune a puterii geto-dacilor, dar chiar prezentau cu lux de amănunte războaiele daco-romane. Să luăm, de pildă, pe celebrul scriitor roman de origine greacă, Dio Cassius, din opera căruia s-a păstrat mai mult de jumătate. Totuşi, capitolul care trata luptele împăratului Traian în Dacia a ajuns azi sub nişte forme mizere de rezumare, realizate de Ioan Zonaras (cronicar şi teolog bizantin din secolul al XII-lea – n.r.) şi de Xiphilinus (călugăr trăitor la Constantinopol în secolul al XI-lea – n.r.).
Răspuns:
Getii erau cei mai drepti si mai viteji dintre traci - spunea grecul Herodot despre stramosii nostri. Geto-dacii faceau parte din marea familie traca, a doua dupa inzi, ca populatie. Tracii erau triburi ariene, europene, ce locuiau in Europa din Neolitic.
Nu avem prea multe surse literare despre geto-daci dar din cele ce exista multe au caracter admirativ. Geto-dacii erau impartiti in mai multe triburi dar uniti, asa cum au fost sub Burebista si Decebal, au fost o forta de temut a antichitatii. Dupa cucerirea romana si pana la retragerea aureliana, geto-dacii au locuit aceste pamanturi si si-au continuat viata. Geto-dacii liberi, carpii, costobocii si roxolanii au pus multe probleme stapanirii romane. Temutele falxuri, sabiile geto-dace ce speriau legiunile romane, in timp s-au transformat in unelte agricole cum este secera si tarpanul . Conform frizelor de pe Columna lui Traian este o izbitoare asemanare intre portul geto-dacilor si costumele populare romanesti. De la ei am mostenit traditiile populare: colindele, Martisorul, Sanzienele, focurile mari pe campuri ce alunga spiritele rele, spalatul rufelor la rau, plantele de leac, de la ei am preluat cantecele: doinele, cantecele din fluier si caval, bucium si tuilnice, dansurile populare. De la ei avem apicultura si traditiile agricole. Avem mostenire de la ei unele descantece si ritualuri, avem transhumanta milenara, continuata de pastorii romanii din Ardeal si cei din Moldova pana in epoca moderna, pastori ce au ajuns pana in Polonia si Alpii elvetieni. Il avem pe Mihai Viteazul - "Malus Dacus". Il avem pe Horea - "Rex Daciae". Il avem in memoria colectiva pe Mos Ion Roata, dacul ce coborase de pe Columna.
In 2012 s-a facut facut un studiu de paleogenetica care a stabilit ca exista o inrudire clara intre actuala populatie a Romaniei si populatiile de acum 3.000 -- 5.000 de ani, ca suntem foarte putin inruditi genetic cu italienii si ca o parte dintre italieni, in special cei din nord, sunt la randul lor inruditi cu populatiile stravechi care au trait in Arcul Carpatic...
In concluzie, noi, poporul roman, suntem urmasii directi ai geto-dacilor.
Explicație: