alcătuiți un text coerent format din corelații ale următoarelor noțiuni:saliva, bilă, săruri biliare, enzime amilolice
Răspunsuri la întrebare
Noțiuni: salivă, bilă, săruri biliare, enzime amilolitice
Sucurile digestive
Sucurile digestive sunt în număr de 5: saliva, bila, sucul gastric, sucul pancreatic și sucul intestinal. Saliva este sucul care conține o singură enzimă amilolitică: ptialina sau amilaza salivară, ce poate „rupe” legăturile amidonului preparat (nu crud!) până la dextrine și maltoză.
Bila este un suc digestiv fără enzime, dar are o importanță semnificativă în emulsionarea grăsimilor (adică transformarea lor în picături fine), datorită sărurilor biliare prezente. De asemenea, bila mai conține și pigmenți biliari (bilirubină și biliverdină, care predomină), care îi dau culoarea verde și care colorează urina și materiile fecale.
Sucul gastric este secretat de stomac, având în componența sa o enzimă proteolitică: pepsina și o enzimă lipolitică: labfermentul, prezentă la sugari îndeosebi, necesară pentru închegarea laptelui în prezența ionilor de calciu.
Sucul pancreatic se varsă în duoden și conține enzime glicolitice/amilolitice, care transformă amidonul în dizaharide, enzime proteolitice (tripsină, carboxipeptidază etc.) care transformă albumozele și peptonele în oligopeptide (lanțuri de 2-5 aminoacizi) și o enzimă lipolitică, care transformă lipidele în acizi grași și glicerol.
Sucul intestinal este prezent la nivelul enterocitelor (celulele int. subțire), unde acționează 3 enzime glicolitice, rezultând monozaharide (ex. glucoză), o enzimă lipolitică (care acționează la fel ca cea pancreatică) și o enzimă proteolitică (oligopeptidaza), rezultând aminoacizii.