Limba română, întrebare adresată de ioanadenisa, 9 ani în urmă

alege.ti o  poezie de iarna si demonstrati ca este o creatie lirica va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 10052002
0
 Aleg Iarna de Vasile Alecsandri .
  Cea mai cunoscută personalitate artistică din perioada pașoptistă , Vasile Alecsandri reprezintă ,, dimineața liricii românești ,, ( Eugen Simion ) , când răsare pentru prima dată soarele poeziei culte în literatura națională .
  Iarna este o creație reprezentativă e scriitorului , în care se regăsesc toate convențiile de formă , expresie și de conținut ale genului liric .
  În sensul acesta , predomină ca mod de expunere descrierea , prin care poetul îndrăgostit de natură conturează fenomenele anotimpului rece , într-o manieră subiectivă , transfigurând realitatea în acord cu sentimentele sale . Epitetul din primul vers al poeziei ,, cumplita iarnă ,, prefigurează dezlănțuirea ninsorilor și-a gerului , care îmbracă mândra țară cu veșminte albe și argintii , provocând fantezia și admirația privitorului .
  Vocea textuală , care transmite mesajul emoțional , este disimulată prin folosirea persoanei a III - a : ninge , cerne . Totuși prezența discretă a eului poetic se face simțită printr-o interjecție ,, iată ! ,, ,  prin care poetul îți îndeamnă cititorii să se implice afectiv în receptarea poezie .
  Limbajul artistic are o expresivitate pronunțată , specifică lirismului . Frecvența imaginilor vizuale și-a figurilor de stil care plasticizează comunicarea ( fluturi albi - epitet cromatic , zboară ca un roi de fluturi albi - comparație , enumerația din a doua strofă ) se datorează ipostazei contemplative a eului liric . Farmecul peisajului reverberează în sufletul său . iar melancolia pe care o transmite comparația din a doua strofă sugerează motivul comuniunii omului cu natura . Îngemănarea celor două destine se desprinde sugestiv și din succesiunea personificărilor ( se îmbracă mândra țară ) , a epitetelor personificatoare ( soarele rotund și palid ) sau a metaforelor ( pe ai țării umeri dalbi ) , ceea ce creează subtile corespondențe între lumea exterioară , a naturii , și universul uman .
  Versificația constituie un alt argument că textul dat este o creație lirică . Solemnitatea pe care o generează măsura amplă de 15-16 silabe, rima pereche , cezura  creată prin intermediul enumerației din strofa a doua pentru a obține efectul acumulării apocaliptice sunt aspecte prozodice care susțin impresia generală , atmosfera gravă și sărbătorească a unui anotimp de o frumusețe cuceritoare .
  Așadar , textul este o operă lirică deoarece reflectă lumea interioară , a poetului , având ca pretext frumusețea unui tablou de natură .

10052002: Sper că te-am ajutat ! :)
Alte întrebări interesante