Limba română, întrebare adresată de iuly991, 9 ani în urmă

Am de facut un eseu liber despre literatura. Va rog ajutati-ma ca e pe nota! Vreu sa imi spuneti ce ar trebui sa cuprinda, ce e ala un eseu liber si va rog frumos sa imi construiti unul ca sa il am ca model!


ssimona38: Definirea textului argumentativ
Textul argumentativ reprezinta un act de comunicare centrat pe functia conativa, scopul urmarit fiind de a-l convinge pe receptor cu privire la validitatea punctului de vedere sustinut de autor. Intr-un text argumentativ, autorul apara o teza prin utilizarea unor argumente pe care le poate ilustra cu exemple.
ssimona38: Orice text argumentativ cuprinde, de obicei, o constatare generala (care poate fi, eventual, o afirmatie cu caracter general, care trebuie sustinuta prin demonstratie), argumentele aduse de autor in sprijinul sau impotriva constatarii enuntate si o concluzie (sinteza a opiniilor exprimate).
ssimona38: Tehnica textului liber vine sa ne ajute sa depasim aceste obstacole in primul rand prin faptul ca elevul are sanse sa isi dezvolte dorinta de a se exprima in scris atunci cand este stimulat sa realizeze o compunere in care sa prezinte varianta personala asupra unor momente, personaje, situatii din textul literar parcurs.
ssimona38: Model de text argumentativ

Cerinţa: Scrieţi un text argumentativ de 15-20 de rânduri despre poezie, pornind de la următoarea afirmaţie:
„Adevăratele poezii încep acolo unde se sfârşesc pe hârtie.”
(O. Goga – Precursorii)

Consider pertinentă afirmaţia „adevăratului poet”, O. Goga. Fără îndoială, poezia, opera literară în general, nu este un simplu obiect estetic, un artefact, deoarece ea nu se confundă cu scrisul şi suportul acestuia.
ssimona38: Literatura orală nu a fost înregistrată în scris şi totuşi îşi are existenţa sa. Aşadar, nu putem echivala o operă literară cu o metodă de notare sau înregistrare.
ssimona38: Cred că „adevăratele poezii” există nu numai pentru că există un emiţător, ci mai ales un receptor – cititorul. Opera literară se află întotdeauna dincolo de orice experienţă creatoare şi dincoace de orice experienţă de lectură. Prin urmare, ea este altceva decât crede că a lăsat în ea cel care a creat-o şi mai mult decât descoperă în ea cel care o interpretează.
ssimona38: Pentru a căpăta viaţă, cuvintele trebuie să fie simţite de cititor şi, doar dacă acestea reuşesc să-l înalţe în „sfera ficţiunii ideale” (T. Maiorescu), ele vor trăi. Starea de marchează, în primul rând, victoria poeziei în lupta pentru supravieţuire. Deşi unui autor, opera îşi părăseşte condiţia dependentă în care se găseşte
ssimona38: Cuvântul este mort, îngropat în acele versuri, dacă nu este rostit, simţit. Poeţii combină cuvintele astfel încât forma căpătată să sensibilizeze cititorul. Oskar Walzer spunea că forma operei de artă este în egală măsură elementul spiritual ce-l insuflă artistul operei sale, ca şi tot ceea ce, modelat de mâna sa, condiţionează aspectul exterior al operei de artă.
ssimona38: In realitate, vointa, cunoasterea, alcatuiesc contţinutul unei opere, dar acest continut, pentru a deveni artă, trebuie sa se prezinte cititorului senzorial, si nu conceptual.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ssimona38
0
comparatia, pentru a evidentia elementele comune sau pentru a sublinia diferentele
Alte întrebări interesante