Informatică, întrebare adresată de Valentin921, 8 ani în urmă

Am de facut un referat despre securitatea in mediul virtual! Ma poate ajuta cineva cu niste informatii, ca nu reusesc sa gasesc nimic interesant pe internet! trebuie sa fie doar de 2 pagini, asa ca nu e foarte mult de scris. DAU COROANA!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de brainlyst
4
Ce înseamnă securitate cibernetică ?   Cybersecurity, securitate cibernetică sau securitate IT, inseamnă, protejarea sistemelor informatice împotriva furtului și a deteriorării hardware-ului, software-ului sau a informațiilor acestora, precum și a perturbării sau a direcționării greșite a serviciilor pe care le furnizează.   Securitatea cibernetică include controlul accesului fizic la hardware, precum și protecția împotriva daunelor care pot apărea prin accesul la rețea, prin introducerea datelor și prin injectarea de coduri.  De asemenea, din cauza unor practici incorecte de către operatori, fie intenționate, fie accidentale, securitatea informatică este susceptibilă să fie înșelată sau să devieze de la proceduri sigure prin diverse metode.       Acest domeniu al securității cibernetice este intr-o continuă dezvoltare deoarece oricând poate aparea cate o vulnerabilitate nouă si să existe pericolul ca acea vulnerabilitate să fie exploatată de alți utilizatori.                   Vulnerabilități, atacuri si multe altele   Ca sa putem trece mai departe trebuie sa intelegem termenul de vulnerabilitate. O vulnerabilitate este o slăbiciune în proiectarea, implementarea, funcționarea sau controlului intern al unui sistem. Majoritatea vulnerabilităților care au fost descoperite sunt documentate în baza de date a Common Vulnerabilities and Exposures (CVE). O vulnerabilitate exploitabilă inseamna o vulnerabilitate in care exista cel putin o cale de atac sau de exploatare. Vulnerabilitațile sunt deobicei exploatate cu ajutorul unor programe sau instrumente sau cu ajutorul unor script-uri facute de autor. Pentru a asigura un sistem informatic, este important să înțelegeți atacurile care pot fi făcute împotriva sa, iar aceste amenințări pot fi în mod obișnuit clasificate în una din următoarele categorii:   1.)  Backdoor Această metodă este deobicei folosită pentru a ocoli mijloacele normale de autentificare si a controalelor de securitate. Acestea pot exista din mai multe motive, inclusiv din designul original sau din cauza configurației slabe. Este posibil ca acesta să fi fost adăugat de o parte autorizată pentru a permite accesul legitim sau de către un atacator din motive rele; dar indiferent de motivele existenței lor, el creează o vulnerabilitate.

Restul ti-l pun in comentarii ca nu ma lasa sa pun mai mult de 500 de caractere

brainlyst: Denial of Service (DDoS), unde atacul provine dintr-un număr mare de puncte - și apărarea este mult mai dificilă . Astfel de atacuri pot proveni de la computerele zombie ale unui botnet, însă este posibilă o serie de alte tehnici, inclusiv atacurile de reflecție și amplificare, în care sistemele nevinovate sunt păcălite în trimiterea traficului victimei.
brainlyst: 3.) Spoofing

Spoofing-ul este actul de masqueradare ca entitate validă prin falsificarea datelor (cum ar fi o adresă IP sau un nume de utilizator), pentru a avea acces la informații sau la resurse pe care altfel nu le puteți obține. Există mai multe tipuri de falsificare, printre care:
brainlyst: · E-mail spoofing, în cazul în care un atacator forges adresa de trimitere (de la, sau sursă) a unui e-mail.

· Spionarea adreselor IP, în cazul în care un atacator modifică adresa IP sursă într-un pachet de rețea pentru a-și ascunde identitatea sau a impersona un alt sistem de calcul.
brainlyst: 4.) Social engineering

Social engineering-ul are scopul de a convinge un utilizator să dezvăluie secrete, cum ar fi parole, numere de carduri etc., de exemplu prin împodobirea unei bănci, a unui antreprenor sau a unui client.



O înșelătorie comună implică e-mailuri false ale CEO-urilor trimise departamentelor de contabilitate și finanțe. La începutul lui 2016, FBI a raportat că înșelătoria a costat întreprinderile din SUA mai mult de 2 miliarde de dolari în aproximativ doi ani.
brainlyst: În mai 2016, echipa Milwaukee Bucks NBA a fost victima acestui tip de înșelătorie cibernetică, cu un făptuitor care se impersona pe președintele echipei, Peter Feigin, ducând la predarea tuturor formularelor fiscale ale angajaților echipei din 2015 W-2.
brainlyst: Sisteme care is la risc :



· Sisteme financiare

· Echipamente industriale

· Smartphone-uri, PC-uri, etc.

· Industria aviației

· Corporații mari
brainlyst: "Aoleu, am un virus ! “

1.) Primul lucru care ar trebui sa il faci ar fi sa te întrebi ce ai făcut ultima dată

2.) Daca ai un antivirus la dispozitie sa începi scanarea calculatorului imediat, daca se intampla sa nu ai un antivirus la îndemană cel mai bun lucru ar fi sa stergi fisierul sau programul pe care l-ai instalat, iar daca fisierul respectiv si-a schimbat creditentialele sa ti le refaci
brainlyst: 3.) Sa NU dai restart la PC pana nu te-ai asigurat ca ai scapat de virus daca nu esti sigur mai bine intri in safe mode unde toate aplicatiile de tip third-party sunt deconectate deci poti sa il eradici cat mai usor

4.) Un restart si o rugă la Dumnezeu că calculatorul mai este funcțional
brainlyst: In concluzie

Se poate spune faptul ca probabilitatea sa iei un virus este foarte mare si nici tu nu ai de unde sa stii daca vei lua un virus in urma unei actiuni. Unele virusuri pot fi periculoase altele nu depinde cat de norocos esti. Un mijloc de aparare ar fi sa iti descarci sau iei informatiile din locuri sigure.

Aceasta era o prezentare pe care o facusem pentru copii si parinti ca sa inteleaga securitatea in mediul on-line. Cred ca is vreo doua pagini
brainlyst: Gata !
Alte întrebări interesante