Limba română, întrebare adresată de Florin2k, 8 ani în urmă

Am mare nevoie de un model de rezolvare pentru proba orala la romana. Poate aveti voi o culegere cu rezolvari sa-mi trimite-ti si mie o poza sau daca nu, sa-mi scrieti o rezolvare pentru modelul din 2018.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
32

Model de rezolvare la proba orală la limba și literatura română.

╔════════❀  

Bună!

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

1) a. Emițătorul este cel care transmite mesajul, iar în textul "Memorii", acesta este reprezentat de autorul-narator Mircea Eliade, care prezintă descrierea mamei sale. Acesta transmite cititorilor proiecția mamei sale, într-un mod subiectiv, valorificând pasiunea acesteia pentru lectură și schimbarea sa în timp.

*În unele variante îți poate cere să vorbești despre RECEPTOR, dar și la acest punct poți să spui ceva despre acesta, pentru că profesorii corectori vor aprecia:

  Receptorul poate fi nespecializat, fiind reprezentat de cititorii interesați de viața autorului Eliade sau specializat, fiind reprezentat de oamenii din domeniul literar, de biografi și critici literari.

b. Textul dat prezintă descrierea mamei lui Mircea Eliade, pe care acesta o înfățișează cititorilor în mai multe etape ale vieții sale: în tinerețe, când "era încă prea tânără, nu împlinise încă 30 de ani" și era "frumoasă și elegantă", dar odată cu trecerea anilor și apariția greutăților din cauza războiului, a sărăciei, la maturitate, aceasta "a renunțat treptat la eleganță și cochetărie", iar la 35 de ani "a hotărât că nu mai e tânără, că ae copii mari și trebuie să trăiască numai pentru ei", fiind astfel un text descriptiv. Deoarece sunt prezente opiniile autorului: "Despre părinții mei, dar mai ales despre mama, voi avea mereu  de spus în decursul acestor amintiri.", putem spune că textul dat este și descriptiv, dar și confesiv/memorialistic.

c. În textul dat este conturată ideea schimbării mamei autorului, printr-o serie de fapte, precum eleganța pe care o avea aceasta în tinerețe, sacrificiul de sine pe care l-a făcut de dragul copiilor săi, care au devenit prioritatea ei principală (nu și-a mai cumpărat nimic pentru ea, ducea singură casa), obiceiul de a citi înainte de culcare. Opiniile autorului față de aceasta sunt încărcate de afectivitate: "Despre părinții mei, dar mai ales despre mama, voi avea mereu  de spus în decursul acestor amintiri.","Am ghicit mai târziu că prin mine își îndestula. într-un anumit fel, setea de lectură pe care o avuse în prima tinerețe.". 

2) 

  • Fraza generală: 

 Familia reprezintă o formă socială de bază, care are un rol deosebit de important în dezvoltarea fizică și mentală a copiilor, părinții fiind primii oameni cu care aceștia relaționează și de la care învață.

  • Exprimarea punctului de vedere:

  Din punctul meu de vedere,/În opinia mea, familia este foarte importantă pentru dezvoltarea unui adolescent, deoarece aceasta îi oferă înțelegere, liniște, în momentele tensionate ale acestei perioade.

  • Primul argument:

  Pe de o parte,/În primul rând, atunci când adolescentul are probleme la școală sau de natură emoțională, dacă poate întreține o comunicare deschisă cu părinții, acesta se va dezvolta armonios. Încrederea, înțelegerea și sfaturile oferite de părinți în această perioadă a adolescenței sunt foarte importante, iar adolescentul va învăța să se descurce singur, în viitor, când se va mai confrunta cu situații similare.

  • Al doilea argument:

  Pe de altă parte,/În al doilea rând, cadrul familial reprezintă primul loc în care copiii socializează și se dezvoltă, astfel influența părinților asupra pasiunilor unui adolescent se observă intens. De exemplu, dacă adolescentul își vede părinții citind, ascultând muzică frumoasă, acesta va lua modelul părinților și se va dezvolta frumos din punct de vedere intelectual și cultural, față de un adolescent care are părinți lipsiți de preocupări deosebite și frumoase precum vizionarea excesivă a emisiunilor televizate, vicii și altele. 

***poți să dezvolți mai mult, depinde de câte idei îți vin în momentul susținerii examenului oral;

  • Concluzia:

  Așadar,/În concluzie, familia are un rol foarte important în viața adolescenților, fiind importantă atât în rezolvarea problemelor acestuia cât și în dezvoltarea sa armonioasă din punct de vedere intelectual, cultural și emoțional. 

╔════════❀  

Explicație:  

╚════════❀

  În primul rând, pentru a înțelege mai bine modul de rezolvare al unei variante pentru proba orală, trebuie să ții cont de câteva aspecte

  • Elementele comunicării: Emițător, Receptor, Mesaj, Context, Cod, Canal.
  • ✹ Tipul comunicării: 

✎Ficțională- literatura ficțională

conturează o lume imaginară (fictivă); se regăsesc toate operele care aparțin celor trei genuri literare (epic, liric și dramatic);

                    - se încadrează și LITERATURA DE FRONTIERĂ (de "graniță") în care sunt prezentate fapte, idei, gânduri reale ale unui autor, dar care au tot caracter ficțional. Cuprinde: corespondența

literară, memoriile, jurnalele, amintirile.

✎Nonficțională- -literatura nonficțională

conturează o lume reală (nonficțională);

  • ✹ Tipul de text: Narativ, Descriptiv, Informativ, Argumentativ, Confesiv (jurnal, memorii), Epistolar, Persuasiv (convingător), 
  • ✹ Stilurile funcționale ale limbii: Beletristic, Oficial (juridic-administrativ), Științific, Publicistic și Colocvial. 

╔════════❀  

Succes!  

╚════════❀

                                                    

Alte întrebări interesante