Istorie, întrebare adresată de TlFaceboc, 9 ani în urmă

Am mevoe de o compunere cu tema- Babilon crl mai frumos oras al timpului. Va rog frumos.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alepwp22
54

 

 

 

 

 

 

Babilonul a fost capitala unui mare imperiu de doua ori.Acesta a aparut mult mai tarziu decat Sumerul si Akkadul.In cativa ani a devenit capitala micului imperiu amorit care sa extins sub domnia lui Hammurabi,transformandu-se intr-un imperiu care a ocupat S Mesopotamiei si o parte din N Asiriei.Bunastarea orasului se datoreaza asezarii strategice pe raul Eufrat,permitandu-i in felul acesta sa detina controlul asupra cailor de comert.



Babilonia din punct de vedere istoric si etnografic a fost fructul mixturii dintre sumerieni si akkadieni.Primul rege al acestui imperiu a fost marele Hammurabi.Daca Hammurabi(1728-1868 i. Hr) nu ar fi avut talente politice si militare exceptionale,atunci nu ajungea la cuceriri intinse si la rasturnari politice insemnate in Mesopotamia.Acesta a alcatuit si primul Cod de Legi Scrise.In al 31-lea an de domnie Hammurabi devine cu adevarat rege peste tot Sumerul si tot Akkadul.Apoi,iar in urmatorii 2 ani cucereste tinutul Jamutbal,statul Mari si Asiria.Dupa ce intreaga Mesopotamie de la Golful Persic la pustiul Siriei este stapanita de el,acesta construieste ziduri si temple si imbunatateste sistemul de irigatie. Bunastarea economica a Babilonului reiese din documente scrise pe tablite de lut,descoperite in palatul Maria a lui Hammurabi.

Dupa cucerirea Mesopotamiei,babilonienii, si vecinii lor,asirienii, din N au preluat cultura din Sumer si Akkad,adoptand limba akkadiana pastrand miturile sumerienilor si inchinandu-se zeilor lor.Insa Hammurabi a schimbat randuiala religioasa ridicandu-l pe Marduk(lat.- stapan al locului),zeul orasului Babilon in pozitia de conducator sustinand ca aceasta este dorinta zeitatilor implicate.Cu timpul credinta in suprematia lui Marduk a prins radacini,iar Babilonul a devenit un oras sfant,centru cultural si o metropola bogata.

Acest statut a fost consolidat intr-o perioada lunga,pana in sec. XII i Hr.,cand Babilonul a fost eclipsat politic sub controlul unui popor barbar,kasitii.Dar sub domnia lui Nabucodonosor I si a succesorilor sai orasul a devenit din nou capitala unui regat independent.In sec X i Hr. asirienii au ocupat Mesopotamia.Timp de peste III sec Babilonul a fost condus de regi asirieni.Insa 2 triburi nomade aparute de curand,armeonii si caldeenii,s-au opus cu perseverenta asirienilor.Dar datorita statutului de oras sfant,Babilonul a fost bine tratat de asirieni si sprijinit impotriva celor 2 triburi.

Sub domnia lui Nabucodonosor al II-lea Babilonul a atins culmea gloriei.Arheologii au descoperit ramasite din Gradinile Suspendate ale Semiramidei, si maretul templu care a dat nastere legendei cu ‘Turnul Babel ‘.

Caderea Babilonului a pus capat rolului Mesopotamiei de centru al unor mari imperii ca si capitala provinciala in Imperiul Persan,dar Babilonul a ramas una dintre cele 7 Minuni ale Lumii. Alexandru cel Mare a vrut sa transforme Babilonul in capitala imperiului sau,dar a murit inainte de a-si putea stabiliza imperiul.Succesorii sai din Orientul Mijlociu si-au construit capitala pe raul Tigru,iar in cele din urma Babilonul a decazut

Răspuns de Utilizator anonim
25
Potrivit istoricilor, datarea şi motivul pentru care au apărut Grădinile suspendate sunt diferite. Pe de-o parte, se consideră că Nabucodonosor al II-lea, regele Imperiului Babilonian, le-ar fi construit pentru una dintre soţiile sale, Amytis sau Amuhea. Pe de altă parte, în legendele greceşti se speculează că ar fi apărut încă din timpul regelui Ninus, întemeietorul oraşelor Ninive şi Babilon, pentru soţia sa, Semiramida. 


Suspendate până la 77 de metri


Istoricul Diodor din Sicilia susţinea că grădinile ocupau o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi şi se ridicau în patru terase până la 77 de metri. Pe terase erau plantaţi arbori din mai multe specii şi udaţi cu ajutorul unor maşini hidraulice, care urcau apa din râul Eufrat la diferitele niveluri. Pe sub rădăcinile plantelor se afla o serie de canale, care umezeau neîncetat pământul. Datorită posibilităţilor întreţinerii unei continue umidităţi, pe terase au putut să crească nu numai flori, ci şi pomi fructiferi, anumite specii de tamarix, palmieri şi altele. Sub terase erau amenajate galerii şi camere pentru familia regală, în care intra lumina dintr-o singură parte, în aşa fel încât galeriile şi camerele de la un anumit nivel aveau în faţă priveliştea unei grădini.


Pentru popoarele orientale din antichitate, noţiunea de grădină era legată de ideea supremei fericiri omeneşti, considerând grădinile „raiuri pe pământ”. 


Unele relatări spun că grădinile suspendate au fost dărâmate de perşi, atunci când au ocupat Babilonul. Aceeaşi soartă a avut-o în acea perioadă şi Turnul Babel, construit tot în Imperiul Babilonian. 


Vechiul oraş Babilon s-a pierdut în negura timpului. Cât despre apariţia sa, legendele vorbesc pe mai multe „voci”: se consideră ori că oraşul ar fi fost întemeiat de Nimrod (strănepot al vestitului Neo), ori de zeul Baal, ori de regele Ninus, soţul miticei regine Semiramida. Indiferent de datele referitoare la începuturile aşezării, Babilonul a fost condus pentru prima dată de împăratul Nabopalassar (626-605 î.Ch.). Acesuia i-a urmat fiul său, Nabucodonosor al II-lea (605-562 î. Ch.), care a refăcut oraşul, întărind fortificaţiile şi construind palate de asemenea fortificate. Ţinând seama de structura religiei babiloniene, rolul predominant îl aveau preoţii, conferind statului un regim teocratic. 


“Terasele erau pline de plante de toate felurile"


Calificativul "suspendat", care însoţeşte numele acestor grădini, se datorează relatărilor în limbile greacă sau latină. În limba greacă cuvântul "kremastos"  şi în latină cuvântul "pensilis" au o dublă semnificaţie: un obiect sau o construcţie care atârnă ("suspendat"), sau o construcţie susţinută de coloane şi arcade, o terasă, în general un obiect susţinut la o anumită înălţime.


Cea mai completă descriere a grădinilor a realizat-o istoricul Diodor din Sicilia, care atestă că ele se compuneau din terase etajate în amfiteatru, cu o latură de aproximativ 123 de metri. Terasele erau susţinute de ziduri de piatră, construite la o distanţă de trei metri unele de altele. Spaţiile dintre ziduri erau acoperite cu bolţi realizate din blocuri de piatră. Pe aceste blocuri era aşezat un strat de trestie îmbibat în asfalt, iar deasupra trestiei urma un dublu rând de cărămizi arse. Acestea erau legate între ele cu mortar de ipsos, acoperite cu foi de plumb, pentru a desăvârşi izolarea hidrofugă. Peste foile de plumb era un strat de pământ, de grosime suficientă pentru a putea prinde rădăcinile celor mai mari arbori. "Terasele erau pline de plante de toate felurile, în stare să încânte vederea prin mărimea şi frumuseţea lor", spunea Diodor. 


Cercetările arheologice întreprinse recent au descoprit ruine ale marelui palat al lui Nabucodonosor, şi anume poarta principală a oraşului şi templul zeiţei Nin-Mach. De asemenea, în partea de nord-est a palatului se întrevedeau fundaţiile construcţiei care susţinea, consideră arheologii, grădinile suspendate. Cercetătorii au mai descoperit şi un coridor central, care are pe ambele laturi câte şapte camere, corespunzând în general cu descrierile lui Diodor. 


În afară de poziţia ruinelor, de modul de construcţie şi de dimensiunile lor, care corespund cu ceea ce se cunoaşte din descrierile autorilor antici, mai există o probă foarte convingătoare că într-adevăr acestea sunt ruinele fostelor Grădini suspendate: arhitectul german Robert Koldewey, cunoscut drept cel care a făcut cele mai multe constatări cu privire la existenţa Babilonului, a găsit trei puţuri situate alăturat, în serie, unul central cu secţiune pătrată, între celelalte două cu secţiune ovală, care sugerează existenţa unei maşini hidraulice, care funcţiona probabil pe acelaşi principiu ca un aparat cu găleţi cu lanţuri. Acest dispozitiv putea da un flux continuu de apă.

Alte întrebări interesante