Matematică, întrebare adresată de Badblood, 8 ani în urmă

Am nevoie de ajutor la Sub 2 ex 1 b) si c) va rog

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ol3g
1

Explicație pas cu pas:

a) Considerăm matricea A=\begin{bmatrix} a&b\\b&a	\end{bmatrix}\in\mathcal{M}_2(\mathbb{R}) cu b\ne 0. Să considerăm mulțimea S:=\left\{n\in\mathbb{N}:\: A^n=\begin{bmatrix}x_n&y_n\\y_n&x_n\end{bmatrix}\right\} unde x_n:=\dfrac{(a+b)^n+(a-b)^n}{2},\quad y_n:=\dfrac{(a+b)^n-(a-b)^n}{2} cu privirea de a arăta că S=\mathbb{N}. Este evident că 1\in S prin definiția matricei A. Să presupunem că n\in S. Deci

A^{n+1}=A^nA=\begin{bmatrix}x_n&y_n\\y_n&x_n\end{bmatrix}\begin{bmatrix} a&b\\b&a	\end{bmatrix}=...=\begin{bmatrix}	x_{n+1}&y_{n+1}\\y_{n+1}&x_{n+1}\end{bmatrix} de unde vine că n+1\in S. Dar asta înseamnă că S este o mulțime inductivă. Știind că \mathbb{N} este cea mai mică mulțime inductivă, vine că S=\mathbb{N}.

b) Folosind linia anterioară, avem că \begin{bmatrix}	x_3&y_3\\y_3&x_3\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}2&1\\1&2	\end{bmatrix}. De aici vom avea de rezolvat sistemul următor: \begin{cases}\dfrac{(a+b)^3+(a-b)^3}{2}=2\\\dfrac{(a+b)^3-(a-b)^3}{2}=1\end{cases}.

Dar ea este echivalentă cu

\begin{cases}	(a+b)^3=3\\	(a-b)^3=1	\end{cases}\iff\begin{cases}	a+b=\sqrt[3]{3}\\	a-b=1	\end{cases}\iff\begin{cases}	a=\dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2}\\	b=\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2}	\end{cases}.

Deci unica soluție (se demonstrează că e unică prin analiza vectorile proprii) pentru ecuația în joc este X=\begin{bmatrix}	\dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2}&\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2}\\\\\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2}&\dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2}	\end{bmatrix}.

Alte întrebări interesante