Limba română, întrebare adresată de larylarisa737, 9 ani în urmă

am nevoie de caracterizarea lui Mihai Viteazul din balada Pasa Hassan
Va rog!!!! :) :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deaconescumelissa
50
Mihai Viteazul, personajul principal pozitiv, este o figura istorica importanta, un conducator patriot, viteaz, demn, insusiri prezentate de poet cu ajutorul caracterizarii directe si indirecte, ca mijloace de caracterizare, al naratiunii ca mod de expunere, imbinate cu succinte descrieri si cu dialogul, al antitezei, al epitetului si al metaforei hiperbolice, ca mijloace stilistice.
Voda inainteaza vijelios pe campul de lupta cu "fulgeru-n mana", metafora hiperbolica prin care se prezinta sabia domnitorului devenita "fulger" in ochii inspaimantati ai adversarului. El devine o adevarata forta stihica, strivind totul in cale. In antiteza cu actiunea hiperbolica a domnitorului roman, in fruntea luptatorilor sai, care doar prin vitejia lor si a voievodului patriot au cladit pe campul de lupta o "falnica ostire romana", se afla pasa Hassan, ce priveste de departe lupta. Daca domnitorul roman face minuni pe campul de batalie, pasa este cuprins de groaza si fuge din calea voievodului roman. In antiteza cu demnitatea, cu eroismul si cu patriotismul domnitorului roman sunt lasitatea si degradarea morala a lui Hassan, care gaseste ca ultima solutie pentru supravietuire fuga rusinoasa.
Ca in orice balada, personajul principal pozitiv este surprins in momente exceptionale si este exemplar, iar adversarul este pedepsit.
Alte întrebări interesante