Istorie, întrebare adresată de BekyLaPutere, 8 ani în urmă

Am nevoie de informatii despre LUNTREA LUI CARON
AV ROG MULT
Dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bideacveronica
0

LUNTREA LUI CARON - Roman de Lucian Blaga.

Prima editie completa: Lucian Blaga. Luntrea lui Caron. Roman. Editie ingrijita si stabilire de text: Dorii Blaga si Mircea Vasilescu. Nota asupra editiei Dorii Blaga. Postfata Mircea Vasilescu, Ed. Huma-nitas, Bucuresti, . Anuntat ca intentie, in corespondenta, inca din 1945 - 1946, romanul a fost redactat de Blaga intr-o prima forma intre anii 1951 si 1953; o a doua redactare, cuprinzand cateva capitole in plus, are loc in perioada 1956-l958 (prilej cu care autorul renunta la divizarea materiei in trei volume, elimina cateva pasaje din prima varianta si introduce alte doua capitole noi; in manuscris titlul romanului va 11 Robie pamanteasca, robie cereasca), dar nici una dintre variante nu a fost considerata de autor ca definitiva, Blaga isi manifesta in vara anului 1960 intentia de a rescrie romanul, intentie ramasa insa neimplinita (pentru o analiza a variantelor, v. M. Cenusa). Romanul ramane inedit in cea mai mare parte, datorita imprejurarilor istorice, timp de aproape o jumatate de veac. incepand din primavara lui 1989 manuscrisul este integral transcris in vederea publicarii, pana la prima editie completa in volum aparand insa doar fragmentar, in "Revista de istorie si teorie literara", nr. l-2/1989, cu titlul Luntrea lui Caron (titlu propus de redactia revistei si acceptat de catre Dorii Blaga, legatara operei bla-giene), titlu ce a fost pastrat ulterior si pentru editia in volum. Totusi, in cursul anilor au mai fost publicate scurte fragmente, desprinse din context si cu titluri de circumstanta, in "Gazeta literara" (nr. 18 si 27/1967), "Luceafarul" (nr. 26 si 39/1968, nr. 27/1969), "Amfiteatru" (nr. 1/1969), "Manuscriptum" (nr, 1 si 2/1975), "Flacara" (nr. 37/1976) "Viata romaneasca",. "Astra", "Familia" (nr. 5/1990) etc. Paginile din "Luceafarul" (nr. 39/ 1968 si nr. 27/1969) si "Amfiteatru", fac parte, alaturi de altele, inedite, din textele numite in roman "minciunile lui Dumnezeu" si au mai fost editate, separat, cu note bibliografice, in Lucian Blaga, Izvoade. Eseuri, conferinte, articole. Ed. ingrijita de Dorii Blaga si Petre Nicolau. Prefata de George Gana, Buc, 1972.

Nascuta in anii de maxima teroare ai regimului comunist, scrisa si rescrisa de-a lungul intregului "deceniu obsedant" (fara a-l multumi insa pe deplin pe autor), marturie a unei agresiuni fara precedent din partea unui timp cu adevarat iesit din matca, dar si insula de refugiu din calea acestei agresiuni, dupa o jumatate de secol de condamnare la anonimatul unei arhive, aceasta ultima creatie de proportii a lui Blaga isi incepe in sfarsit, odata cu ultimul deceniu al mileniului, existenta publica.


bideacveronica: sper ca team ajuta
Răspuns de panfildiana12
0

Manuscrisul romanului Luntrea lui Caron a fost ţinut ascuns până în 1990, când a fost publicat pentru prima oară, la aproape trei decenii de la moartea lui Lucian Blaga. Ediţia integrală avea să apară opt ani mai târziu. Autorul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă rescrierii şi completării a ceea ce avea să fie un roman cu elemente autobiografice. Dincolo de cele două poveşti de dragoste, dincolo de proza deopotrivă memorialistică şi lirică, transpare mărturia scindării şi a descompunerii de care începuse să sufere lumea intelectuală românească imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Poate cel mai pregnant se desprinde convingerea că nici dragostea, nici erotismul, nici refugiul în reflecţie nu mai pot asigura salvarea din faţa valului de întuneric ce se anunţa. Salvează, provizoriu, doar sporadicele evadări în poezie, în contemplare şi în senzualitate.

Alte întrebări interesante