Limba română, întrebare adresată de chetrarualexandra26, 8 ani în urmă

Am nevoie de o compunere despre tradiții și obiceiuri din Transilvania (Ardeal) dau coroană! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ade36463
2

Răspuns:

➡️Transilvania sau Ardealul este regiunea situata in centrul Romaniei, delimitata de Muntii Carpati.

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Transilvania

➡️In Ardeal, sarbatorile de iarna debuteaza pe 6 decembrie, de ziua Sfantului Nicolae, cand copiii cuminti primesc cadouri in ghetute, iar fetele framanta aluatul pentru placinte. Seara, tinerii din sat se intalnesc si petrec pana in zori. Pe vremuri, de Sfanta Lucia, pe 13 decembrie, barbatii indeplineau un ritual menit sa protejeze gospodaria de rele: mergeau prin casa purtand o tava cu jar, in care erau puse cateva crengute.

➡️In satele transilvanene, pregatirile pentru Craciun incep din timpul postului; pana atunci, barbatii au grija sa termine muncile campului si asigura proviziile pentru perioada sarbatorilor. Femeile se reunesc in sezatori, unde torc si cos, pregatind straie festive si tesaturi folosite pentru decorarea casei. Tinerele primesc sfaturi, asculta povesti cu talc si descopera intamplarile vietii rurale. Intalnirile sunt prilejuri de a transmite noii generatii proverbe, cantece populare, obiceiuri si mestesuguri.

➡️Cel mai important obicei al Craciunului este colindatul. Primii vestitori ai sarbatorii sunt copiii, care pornesc din poarta-n poarta, primind in schimbul urarilor nuci, mere, covrigi si bani. Baietii tineri, necasatoriti, merg cu Steaua, cu Ţurca si cu Viflaimul. La jocul caprei pot participa si barbatii; cel costumat in capra este insotit de un instrumentist si de mut, un personaj mereu pus pe sotii. Acesta strica lucruri prin gospodarie sau murdareste fetele cu cenusa si este considerat necurat; odinioara, daca se intampla sa moara pana la Boboteaza, era inmormantat in afara cimitirului, fara slujba religioasa. Mutul isi pierde aura negativa si reintra in randul credincioșilor doar dupa ce se spovedeste.

➡️In ziua de sambata, in unele zone din Transilvania, baietii impodobesc brazi pe care ii lasa in curtile fetelor de maritat. Tinerele ii privesc pe furis si ii rasplatesc a doua zi de Paste, cand acestia vin la stropit. In noaptea de Inviere, credinciosii participa la slujba si iau lumina sfanta. In biserica se realizeaza o mica sceneta care le reprezinta pe mironosite mergand la mormantul lui Iisus. Dimineata, toti membrii familiei se spala cu apa proaspata, in care pun un ou rosu, un ban de argint si un fir de busuioc. In prima zi de Paste, rudele se reunesc in jurul mesei, ciocnind oua si savurand delicioasele preparate din miel. Exista superstitia ca vei avea noroc daca prima persoana care intra in casa este un barbat. De asemenea, se spune ca celui care doarme in aceasta zi i se va strica fanul.

In ziua nuntii are loc gatitul miresei; in prezenta nasei, a rudelor si a prietenelor, fata este imbracata si pieptanata. Obiceiul este insotit de cantece care marcheaza despartirea tinerei de familie. In acest timp, mirele si nasul se indreapta spre casa miresei, de unde pornesc impreuna cu alaiul la biserica. Petrecerea de nunta debuteaza cu dansul miresei si continua cu muzica si jocuri populare la care iau parte toti invitatii. Spre sfarsit, o femeie aduce o gaina rumenita, impodobita cu flori, pe care nasul trebuie sa o cumpere. In cele din urma se striga darul; vornicul merge pe la mese si strange cadourile pe care nuntasii le ofera mirilor. In Transilvania, nunta este mai mult decat oficierea unei casatorii; este un mod festiv de celebrare a formarii unei noi familii, eveniment important pentru intreaga comunitate.

➡️Buzduganul de la seceris este un obicei popular specific satului Cârţa (jud. Sibiu). Intr-o zi din luna iulie, satenii imbraca straie de sarbatoare si merg pe camp, unde ii invata pe tineri cum sa taie spicele de grau si cum sa lege snopii. Acestia sunt asezati unii peste altii in forma de buzdugan si purtati prin sat, unde femeile il stropesc cu apa proaspata, ca semn al prospetimii si prosperitatii.

➡️Boul instrutat este o traditie realizata in apropierea sarbatorii Rusaliilor pentru a feri recoltele de furtuni si grindina. Un bou impodobit cu flori, panglici si clopotei este plimbat pe ulitele satului, insotit de oameni mascati. Batranii spun ca animalul este astfel inzestrat cu forte magice, menite sa le apere gospodariile.

➡️Ziua Ursului este serbata in satele din Ardeal la 40 de zile dupa Craciun, pe 2 februarie. In aceasta zi oamenii incearca sa prezica vremea. Se spune ca daca ursul iese din barlog si se sperie de umbra lui, va ramane in adapost pentru inca sase saptamani, ceea ce inseamna ca iarna se va prelungi. Daca ramane insa afara, acesta este semnul ca primavara se apropie.

Poți selecta doar câteva informații


chetrarualexandra26: mulțumesc ❤️
Alte întrebări interesante