Limba română, întrebare adresată de Kitten3, 9 ani în urmă

Am nevoie de o informatie despre cei 12 Ucenici!Δ

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lacusteanumiha
2


.
Sfantul Apostol IudaSfantul Apostol Iuda, fiul Sfantului Iosif din Nazaret, este numit de Luca fratele lui Iacov, intaiul episcop al Ierusalimului, si fratele Domnului.Sfintii Evanghelisti Matei si de Marcu il numesc Levi respectiv Tadeu. A propovaduit pe Hristos in Iudeea, in Galileea, in Samaria, in Idumeea, in Arabia, in Siria si in Mesopotamia, fiind martirizat in Persia. Ziua sa de praznuire este 19 iunie.Sfantul Apostol MateiSfantul Apostol Matei (numit si Levi, fiul lui Alfeu (Marcu 2:14)) a fost fratele Sfantului Apostol Iacov cel tanar si era vames. Ii este atribuita prima Evanghelie, care, potrivit multor cercetatori, a fost scrisa in aramaica. A propovaduit pe Hristos intai in randul iudeilor, apoi in Etiopia, Macedonia, Siria si Persia. Sfantul Apostol Matei este praznuit pe 16 noiembrie.Sfantul Apostol Petru

Sfantul Apostol Petru a fost frate cu Sfantul Apostol Andrei, si, ca si acesta, era pescar pe Marea Galileii cand a fost chemat de Domnul sa devina “pescar de oameni”. (Mat. 4:19) Initial s-a numit Simon, insa a primit ulterior numele de Petru (in aramaica Chefa insemnand piatra) chiar de la Iisus. Acesta a fost raspunsul Mantuitorului la declaratia lui Petru: “Tu esti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16:16), iar Domnul i-a zis, “Tu esti Petru, si pe acesta piatra voi zidi Biserica Mea (Mat. 16:18)”. Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia mai intai in Iudeea; apoi in Antiohia, in Pont, in Galatia, in Capadocia, in Asia, in Bitinia si in Iliric. A ajuns pana in Roma unde a si primit moarte martirica. In cadrul scrierilor Noului Testament ii sunt atribuite doua epistole sobornicesti. Este praznuit, impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Filip
Sfantul Apostol Filip, asemenea lui Petru si Andrei, era oginar din Betsaida Galileii (Matei 10:3). El a adus la Hristos pe Natanael, zicand: Am aflat pe Hristos, despre care au scris in Lege, Moise si proorocii. Vino si vezi. Potrivit traditiei Bisericii, a fost misionar in Frigia unde a si primit moarte martirica in cetatea Ierapole. Este praznuit pe 14 noiembrie.Sfantul Apostol Simon ZilotulSfantul Apostol Simon Zilotul, este numit uneori si cananeul, deoarece a fost originar din Cana Galileii. Potrivit traditiei bisericesti el ar fi fost mirele de la nunta din Cana, la care Hristos a prefacut apa in vin. Sfantul Apostol Simon Zilotul a calatorit in Egipt si Africa, apoi in Mauritania si Libia, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Nu se cunoste cu exactitate locul martirului sau, in aceasta privinta, existand mai multe traditii. Ziua sa de praznuire este 10 mai.

Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu


Sfantul Iacob a fost fratele Sfantului Apostol Matei, iar tatal lor se numea Alfeu. A fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos si a propovaduit cuvantul Evangheliei in sudul Palestinei si in Egipt. Traditia spune ca Sfantul Iacob a murit rastignit pe cruce.
A vestit Evanghelia in sudul Palestinei si in Egipt. Datorita lucrarii sale, multi pagani au crezut in Hristos, au fost construite biserici si au fost hirotoniti preoti si episcopi.Sfantul Iacob al lui Alfeu a fost rastignit pe cruce de pagani. Este praznuit in Biserica pe 9 octombrie.

Sfantul Apostol Toma
Sfantul Apostol Toma, numit “geamanul” era originar din Paneida, cetatea Galileei. El a fost acela, care a pipait ranile Domnului dupa invierea Sa. Potrivit traditiei Bisericii, Sfantul Apostol Toma a predicat in Persia, Edesa si India, unde este cinstit ca intemeietor al Bisericii de aici. Zilele in care este praznuit sunt 6 octombrie si prima duminica de dupa Invierea Domnului (Duminica Tomei).Sfantul Apostol MatiaPotrivit Faptelor Apostolilor, Sfantul Matia a fost ales in locul lui Iuda Iscarioteanul dupa ce acesta s-a sinucis (Fapte 1:15-26). Potrivit traditiei Bisericii, Sfantul Apostol Matia a predicat in Etiopia si Armenia, primind moartea pe cruce. Ziua sa de praznuire este 9 august.Iuda IscarioteanulAcest ucenic, pentru totdeuna simbol al tradarii, fiu al lui Simon, era originar din orasul Kerioth (de aici “Iscariot”). Potrivit Sfintei Scripturi, a furat din banii comuni care i-au fost oferiti spre pastrare (Ioan 12:5-6) si, in definitiv, l-a vandut pe Mantuitorul pentru treizeci de arginti (Matei. 26:14-15). Dupa rastignirea lui Hristos,

Kitten3: Mersi moolt
Alte întrebări interesante