Limba română, întrebare adresată de iaroslav1martie, 8 ani în urmă

Am nevoie urgenta . Comentariul literary pe tema Miezul Iernii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de viktoriagaina68
3

Tema

Poezia 'Miezul iernei' de Vasile Alecsandri este unul dintre cele mai valoroase pasteluri ate «bardului de la Mircesti». Poetul descrie tabloul plin de maretie al unei nopti de iarna, in care se simte coplesit de perfectiunea si grandoarea naturii, incremenita de un ger naprasnic.

Universul poeziei

In strofa intai prinde contur tabloul naturii impietrit de 'un ger amar, cumplit'. Efectele gerului sunt inspaimantatoare: in paduri trosnesc stejarii, plesnind zgomotos, stelele 'par inghetate' lucind pe cerul care 'pare otelit', iar pe campii, zapada 'cristalina' si 'stralucitoare' 'Pare-un lan de diamanturi ce scartaie sub picioare”. Tabloul dobandeste alta infatisare sub biciuirea inghetata a gerului, totul capatand un aspect rece si inghetat 'stelele par inghetate', bolta cereasca este rece, cu un luciu ca al otelului, iar pe pamant zapada nu mai este pufoasa si moale, ci capata stralucirea si taria cristalului, a diamantului, scartaind sub picioare.

Strofa a doua. In aceasta strofa, natura este surprinsa in intregime sub forma  unui templu maiestuos, legatura tainica intre cer si pamant.

Alte întrebări interesante