Biologie, întrebare adresată de asuno2, 9 ani în urmă

Am o tema la Biologie si nu stiu sa o fac. Va rog frumos sa ma ajutati.

1. Invelisul extern al globului ocular la maimifere este:
a) retina;     b) sclerotica;   c) coroida;   d) pupila.

2. Maduva spinarii:
a) este localizata in cutia toracica;
b) are rol in formarea senzatiilor vizuale;
c) este centrul unor reflexe;
d) este sediul activitatii nervoase superioare.

3. Nucleii senzitivi ai trunchiului cerebral:
a) primesc impulsuri de la organele de simt;
b) sunt centrii unor reflexe conditionate;
c) formeaza scoarta cerebeloasa;
d) trimit comenzi la muschii scheletici.

4. Sistemul nervos si analizatorii participa la realizarea functiei de relatie.
a) Enumera tipurile de sensibilitate deservite de analizatorul cutanat si da cate un exemplu de receptor pentru fiecare tip de sensibilitate.;
b) Descrie structura interna a maduvei spinarii;
c) Formuleaza cate doua propozitii cu referire la urmatoarele notiuni  - receptori igustativi: structura si rol                                                                               - lalea olfactiva si receptorii olfactivi.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
3

1. Invelisul extern al globului ocular la maimifere este sclerotică;

2. Maduva spinarii este sediul activității nervoase superioare;

3. Nucleii senzitivi ai trunchiului cerebral primesc impulsuri de la organele de simț;

4. Sistemul nervos și analizatorii participă la realizarea funcției de relație.

a) cuprinde sensibilitatea tactilă, sensibilitatea termică și dureroasă epicritică

receptor pentru sensibilitatea tactilă - presoceptori și tangoceptori și pentru sensibilitatea termică - caloceptori și geloceptori; pentru sensibilitatea dureroasă - nociceptori și algoceptori;

b) Măduva spinării se află în interiorul oaselor. Este un țesut moale, în care se formează globulele roșii, globulele albe și alte celule ale sistemului imunitar. Structura internă a măduvei spinării începe din centru unde este întâlnim canalul ependimar, fiind alcătuită din două substanțe: cenușie și albă - substanța albă este formată din axoni înconjurați de teacă de mielină iar substanţa cenuşie este alcătuită din corpi neuronali. Prezintă două porțiuni: 1. laterală și 2. comisură cenuşie ( transversală ). Prezintă trei coarne - anterior, lateral și posterior. Cornul anterior este voluminos și  conţine neuroni somato-motori. Cornul lateral  conţine neuroni vegetativi simpatici iar cornul posterior lung și subțire care ajunge până în aproprierea măduvei spinării. Măduva spinării la bărbați este de aproximativ 45 cm și la femei 43 cm, iar greutatea de aproximatix 35-40 grame.

De-a lungul măduvei sunt două șanțuri mediane ( șanțul median ventral și șanțul median dorsal ), care o împart în două jumătăți simetrice. Într-o secțiune transversală se observă cele două feluri de substanță nervoasă: substanța albă la periferie și substanța cenușie în partea centrală. Substanța cenușie este dispusă pe secțiuni în forma literei H. Substanța albă a măduvei spinării este formată dintr-un complex de fibre dispuse în coordonare.

Alte întrebări interesante