Limba română, întrebare adresată de amyalexia, 9 ani în urmă

Am o tema la romana si trebuie sa anaizez toate cuvintele din acest text,iar eu sunt praf la gramatica...nu va cer sa le analizati pe toate :))) dar macar 10,va rog,si sa fie lucruri pe care le inveti pana in cls a 6-a,ca deabia am inceput a 7-a si profa nu ne-a predat nimic.Ps cuvintele scrise cu litere mari ne-a spus profa sa nu le analizam
 "Don Quijote nu dormi TOATA noaptea,ci se gandi la doamna si stapana sa Dulcinea,ca sa fie pe masura celor citite in cartile lui,unde cavalerii petreceau multe nopti,STAND DE VEGHE prin paduri si pustiuri,sustinuti doar de ADUCEREA-AMINTE a domnitelor indragite de ei."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adriana122000
3
nu dormi- verb predicativ persoana a IIIa numarul singular, diateza activa , mod indicativ timp prezent, conjugarea a IVa , functia de predicat verbal , nu are caz, forma negativa.
noaptea- substantiv. comun simplu propriu-zis, articulat hotarat cu articolul a , gen feminin, caz acuzativ functia de complement circumstantial de timp. 
se gandi- verb predicativ, persoana a IIIa nr singular conjugarea a IVa diateza reflexiva, mod indicativ timp prezent, functia de predicat verbal .
la doamna - substantiv comun, nr singular , gen feminin, articulat hotarat cu articolul ,,a ,, precedat de prepozitia de, functia de complement indirect, caz acuzativ.
stapana- subctantiv comun, nr singular, gen feminin, articulat hotarat cu articolul ,, a,, functia de complement indirect, cazul acuzativ.
sa fie- verb predicativ,  , mod conjunctiv, timp prezent, diateza activa, functia de predicat verbal , nu are caz.
pe masura- substantiv comun , nr singular, gen feminin, precedat de prepozitia ,,de,, articulat hotarat cu articolul ,,a ,, functia de complement direct , cazul acuzativ.
in cartile- substantiv comun nr plural gen feminin, nearticulat, precedat de prepozitia ,,in,,
functia de complement circumstantial de loc, cazul acuzativ.
petreceau- verb predicativ, persoana a IIIa nr singular, mod indicativ , timp imperfect, diateza activa, functia de predicat verbal.
prin paduri- substantiv comun, nr plural gen feminin, nearticulat, precedat de prepozitia ,,de,,functia de complement circumstantial de loc, caz acuzativ.
Alte întrebări interesante