Chimie, întrebare adresată de Eddy96, 9 ani în urmă

Am si eu o nelamurire. Cum e oxidarea blanda la alcadiene? La scoala am facut-o doar pe aia energica, nu a zis nimeni nimic despre aia blanda. De exemplu la oxidarea blanda a 1,3-butadienei o sa rezulte un compus cu 2 grupe -oh sau 4 grupe -oh?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Antonis
20
Alcadienele se comporta ca si alchenele, singura diferenta fiind ca prezinta 2 legaturi duble si nu una singura. Daca pentru o legatura dubla, in urma oxidarii blande, rezulta un compus cu 2 grupari hidroxil, atunci pentru 2 duble o sa rezulte un compus cu 4 grupari hidroxil.
CH2=CH-CH=CH2 -> CH2(-OH)-CH(-OH)-CH(-OH)-CH2(-OH)

Eddy96: Adica la alcadiene exista si reactiile de hidroliza si ardere? Si la hidroliza, daca exista, la alcadienele conjugate e aditie 1-4 si se obtine un alcool nesaturat sau vine un hidrogen si o grupa -oh la fiecare legatura dubla si se obtine un diol vicinal?
Antonis: 1.Arderea exista la orice compus organic in prezenta de oxigen molecular (din aer).
Antonis: 2.a.Cat despre aditia de apa la dubla legatura, nu consider ca se numeste hidroliza, ci mai degraba hidratare, pentru ca aditionezi apa, iar noile legaturi simple, sigma formate se redistribuie in cadrul aceluiasi compus (C-H si C-OH), si nu intr-un compus diferit. Exemplu de hidroliza poate fi cea a derivatilor functionali ai acizilor carboxilici (ex: esterul prin hidroliza reformeaza acidul carboxilic si alcoolul din care s-a format initial).
Antonis: 2.b.Cel mai mare procent se obtine ca aditie 1-4, deci un alcool nesaturat, dar se obtine intr-un procent mic si aditie 1-2, tot un alcool nesaturat. Ca sa obtii un diol vicinal trebuie sa ai exces de reactiv (apa) care sa se aditioneze la ambele legaturi duble ale substratului (alcadiena). Sper ca te-am ajutat! :)
Eddy96: Mersi frumos! :) M-ai ajutat foarte mult, nu doar mult.
Antonis: Cu placere!
Alte întrebări interesante