amestecați o bucată de pământ cu apă . Agitați sticla în care ați introdus amestecul în vas 24 de ore . Se observă apariția mai multor straturi . Intrebarea A : De ce apar mai multe straturi ?
B : Cum se separă aceste componente ?
1. Descrieti efectele negative ale exploatării zacamintelor din aur.
2. Menționați 5 tipuri de zacaminte care se gasesc în subsol.
Urgent! dau coroana!!! va rog!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns: Părerea mea este!
Din studiile de specialitate, în domeniul Ecologiei și Protecției mediului am extras, următoarele informații, care pot fi verificate pe INTERNET, sau din cursurile d-voastră.
Întrebarea A
Solul este un factor de mediu, alături de apă și aer. Este alcătuit din: fază solidă, ce conține substanțe organice, substanțe anorganice și microorganisme, resturi vegetale, etc; din faza gazoasă, reprezentată de aer-în general; faza lichidă, reprezentată de apă.
Faza solidă se carcaterizează prin compoziția granulometrică a solului, adică textura lui și indică procentele de: argilă, nisip, praf, pietriș, etc. de dimensiuni diferite de la 0,01 m până la 10⁻⁷ m (coloidal).Unele componente sunt solubile în apă.
De aici deducem răspunsul, la întrebarea, de ce se formează atâtea straturi, dacă amestecăm o cantitate de pământ cu apă: straturile sunt componenți din pământ cu diferite densități, care se așează, în ordine crescătoare a densității. Pe fundul paharului se așează granulele grele (densitatea cea mai mare), apoi vin straturile cu densitățile din ce în ce mai mici, sus va fi stratul cu particule coloidale, care dau opacitate, plutesc.
B. Răspunsul la acestă întrebare:
Într-o lucrare practică, pentru deteminarea texturii solului, se menționează, că după ce se amestecă proba de pământ cu apă, conform unei rețete de lucru, într-un cilindru de sedimentare de 1 L, se lasă un timp pentru sedimentarea părților grele din sol. Se decantează, lichidul de deasupra (sau mai precis se trece printr-o sită, de anumite dimensiuni), separîndu-se nisipul, bolovănișul. Lichidul separat se trece în cilindrul de sedimentare și după un timp de liniștire, apar straturile de componenți solizi, care se extrag cu pipeta, fiecare, de sus în jos.
Întrebarea 1: Efecte negative ale exploatării aurului din zăcământ cu sau fără cianură:
-distrugerea biodiversității și a echilibrului ecologic din zona zăcămîntului, prin defrișare și lucrări de exploatare sol;
-compactarea solului, eroziunea lui, în urma construirii instalațiilor de transport minereu, prin utilaje grele de volum mare.
-distrugerea peisajului, poluarea cu praf, poluarea apelor în urma apariției haldelor de deșeuri de la maărunțire, cernere minereu cu Au.
-dacă extragerea Au din minereu se face cu cianură în rezervoare sau în grămadă prin stropire, apare pericolul contaminării chimice a solului și a apelor de suprafață și subterane, fiindcă barajele cu steril, nu prezintă o garanție de siguranță (vezi dezastre cu ruperea acestor baraje). Cianura se îndepărtează greu din mediu și eliminarea ei depășește capacitatea de autoepurare a mediului.
-Aurul poate fi însoțit în minereu, de diferite metale: Hg, unele radioactive (supoziții), care prezintă risc de poluare chimică.
Firmele care exploatează astfel de zăcăminte aurifere, trebuie să asigure toate condițiile de siguranță în exploatare și de protecția mediului. Poluarea mediului nu este o problemă locală, ea este regională și globală.
2. 5 tipuri de zăcăminte: petrol, cărbune, sare, acumulări de Fe, Sn, Cu, Pb-Zn, U; Au; gaze naturale, bauxită (pe bază de Al), etc.
Explicație: