Limba română, întrebare adresată de nosul7348, 7 ani în urmă

& Asociază fragmentul din opera literară cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură Suplimentară, în 50 - 80 de cuvinte, prezentând o asemânare şi o deosebire dintre ele

Textul: "monestirea Argesului"

AJUTOR RPD!!!dau coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de diana22126
2

Un text care poate fi asociat cu fragmentul "Mănăstirea Argeșului" de Vasile Alexandriei este opera literară "Inima de cerneală" scrisă de Cornelia Funke.

O asemănare dintre cele două texte o reprezintă tema lor comună, creația. Astfel, în textul dat, este creata mănăstirea Argeșului la care meșterii lucrează cu osteneală zile și nopți. În textul propus de mine, Mo, tatăl fetiței, dă viață personajelor din povești.

O deosebire a textelor se referă la modul în care este realizată/ percepută creația. În timp ce, în textul-suport, la înfăptuirea mănăstirii muncesc zece meșteri mari care depun efort fizic pentru înălțarea acesteia, în textul propus de mine, puterea lui Mo vine din mintea sa creatoare.

___________________________________

P.S. Ai în vedere faptul că, actual, la acest exercițiu 9, din Evaluare Națională, a fost eliminată "deosebirea" și înlocuită cu "identificarea unei valori culturale/morale reprezentative pentru ambele texte. Totuși, valoarea ar fi fost aceeași (creația), iar, la redactare, ai fi scris doar ceea ce am explicat la asemănare (adică prima parte).

Alte întrebări interesante