Limba română, întrebare adresată de mcruceru671, 8 ani în urmă

Analizati adj la nivelul clasei 6​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreea17893445
2

Răspuns:

a. vesela=adjectiv propriu-zis ,variabil cu 4 forme flexionare,se acorda in gen,numar si caz cu substantivul "natura"(gen feminin ,nr singular ,caz Ac),functia sintatica de atribut adjectival.

dulce = adjectiv propriu-zis,cu 2 forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu substantivul " soare"(subst defectiv de plural,comun,caz Ac) functia sintactica de atribut adjectival.

aurit= adj provenit din verb la participiu ,cu 4 forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu subst "orizontul"(gen neutru ,nr singular caz Ac) functia sintactica de atribut adjectival.

inverzit= adj provenit din verb la participiu,cu 4 forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu subst"campul"(nr singular gen neutru, caz ac)

b.batrane=adj propriu-zis variabil cu 4 forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu subst "codru"(caz vocativ ,nr singular gen neutru)

infierbantata=adj provenit din vb la participiu,variabil cu 4 forme flexionare,se acorda in gen nr si caz cu subst "fruntea"(nr singular gen feminini caz Ac) functia sintactica de atribut adjectival.

c.zglobii= adj propriu zis variabil cu 3 forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu subst"randunici"(nr plural gen feminin caz Nominativ)functia sintactica de atrb .adjectival

trandafirii= adj obtinut prin conversiune de la subst la adjectiv,cu 3 forme flexionare ,se acorda in gen numar si caz cu subst "flori"(gen feminin nr plural ,caz Ac) functie sintactica de atrb adjectival.

Explicație:

Nu am scris la toate analizele cuvantul "variabil"....Completezi tu

Sper sa intelegi prescurtarile..

Nu sunt frt sigura ca este corect 100%

Alte întrebări interesante