Limba română, întrebare adresată de AladinCuNasMare, 8 ani în urmă

Analizaţi afirmaţiile şi argumentele pe care scriitorul i le atribuie poetului lați
Ovidius Naso (Ovidiu), exilat la Tomis (8-17/18 d.Hr.). Extrageți pe două coloane ideile şi argumentele aduse în sprijinul lor.

Latina mea şi-a pierdut din puritate, fiindcă n-o vorbesc decît cu Honorius şi
cu Dochia, a cărei conversație e un amestec de latină şi getă pe care-l înţeleg foarte bine, deoarece înțeleg şi geta tot atît de bine că latină. Sînt chiar ispitit să scriu versuri în această limbă, în care, pe măsură ce îi desluşesc tainele, îi aflu suavita- tea şi armonia. E o limbă făcută pentru poezie, căci, dacă pare la început dură şi barbară, strecurată așa prin bărbile oamenilor locului, ea prinde cu totul alt ton, cînd o scrii sau cînd Dochia, a cărei gură s-a modelat sub vorbirea latinească, o pronunță în fața mea fără să-și dea seama de schimbare. Nimeni sau aproape nimeni nu mai înțelege aici poemele mele. Nemaiavînd cititori, la ce bun să mai scriu? Fără-ndoială, nu pot trăi fără să scriu. Voi muri în ziua în care nu voi mai putea ține în mînă stiletul. Dacă aş scrie în getă, ar însemna pentru mine să-mi refac un public şi chiar o celebritate.

De exemplu, pentru afirmaţia din text: Latina mea şi-a pierdut din puritate există argumentul: Fiindcă n-o vorbesc decît cu Honorius şi cu Dochia.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaviatatha6999
2

Explicație:

Nu înteleg fi mai clar te rog=)


AladinCuNasMare: fa tu esti pro asta or te faci?
AladinCuNasMare: duten kizda
AladinCuNasMare: matii si nu ma zaebi
Alte întrebări interesante