Chimie, întrebare adresată de aironkyd, 9 ani în urmă

Apele minerale feruginoase - ape ce conțin cel puțin 10 miligrame de ioni de fier într-un litru de apă - sunt indicate în terapia bolilor de sânge de tip feripriv. Aceste ape minerale sunt instabile din cauza tendinței de oxidare a ionilor de fier divalent la ioni de fier trivalent, ceea ce le face greu absorbabile în organism. De aceea, este de preferat ca o cură cu apă minerală feruginoasă să se facă direct la izvor.
Pentru a verifica dacă o apă minerală feruginoasă conține ioni de fier trivalent, un elev a efectuat următorul experiment:
A introdus într-o eprubetă 2-3 cm3 din proba de apă minerală. A adăugat apoi câteva picături dintr-o soluție apoasă de hexacianoferat (II) de potasiu. A observat apariția unei colorații albastru-intens despre care știa că se numește “albastru de Berlin”, fapt care i-a confirmat prezența ionilor de fier trivalent în proba cercetată.
Scrieți ecuația reacției dintre ionii trivalenți ai fierului și anionul complex din hexacianoferatul (II) de potasiu cu formarea “albastrului de Berlin”.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunicaluiandrei
1
2Fe³⁺ +3[Fe(CN)6]²⁺ = Fe2[Fe(CN)6]3 (albastru de Berlin)
Alte întrebări interesante