Fizică, întrebare adresată de cristi20077, 8 ani în urmă

aplicații despre reflexie și refracție.

dau toate punctele mele​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de karinaaaqq
2

Răspuns:

Reflexia, refracţia şi reflexia totală explică unele fenomene naturale şi au multe aplicaţii importante.

Fenomene naturale

Poziţia aparentă a Soarelui

Ca urmare a variaţiei densităţii atmosferei terestre cu altitudinea, prin urmare şi a indicelui de refracţie, razele provenite de la Soare sunt deviate prin refracţie, parcurgând o traiectorie curbă. Astfel se explică de ce Soarele mai este văzut câteva minute după ce a apus şi respectiv, cu câteva minute înainte de răsărit. Acest efect duce la o „mărire” a zilei cu 7-8 minute.

Mirajul

Mirajul (sau „fata morgana”) este efectul opus. Se produce în zilele toride sau în regiunile foarte calde. În aceste cazuri, în imediata apropiere de sol, aerul încălzit este mai puţin dens (indicii de refracţie mai mici). Densitatea creşte pe măsura îndepărtării de sol. Ca urmare, prin reflexie totală, se formează imaginea răsturnată a unui obiect care apare ca reflectat de suprafaţa unui lac. Pe şosele avem impresia că vedem „apă”, care în realitate este imaginea cerului albastru.

Reflexia şi refracţia - Fenomene naturale, Aplicaţii tehnice

Aplicaţii tehnice

Galvanometrul

Dacă o oglindă plană se roteşte cu unghiul α raza reflectată se roteşte cu 2α. În schimb, dacă se roteşte obiectul cu unghiul α, raza reflectată se roteşte tot cu α. Bazat pe acest fapt este construit şi galvanometrul care indică prezenţa curenţilor de intensitate foarte mică.

$$$tantul

Pe acelaşi principiu, descris mai sus, pot fi măsurate variaţii mici de lungime în cazul dilatării şi contracţiei corpurilor solide. Reflexiile succesive pe două oglinzi plane care fac un unghi între ele stau la baza construcţiei sextanţilor – instrumente folosite în navigaţia maritimă şi aeriană pentru determinarea poziţiei navelor.

Fibra optică

Fibra optică reprezintă o importanţă aplicaţie care se bazează pe fenomenul reflexiei totale a luminii. Fiecare fibră constă dintr-un miez mai refringent şi un înveliş exterior mai puţin refringent. Un mănunchi de numeroase fibre optice subţiri alcătuiesc un conductor de lumină. Un astfel de conductor poate dirija lumina pe un traseu curbat cu foarte mici pierderi de intensitate a luminii.

sper sa fie bine :)

Alte întrebări interesante