Matematică, întrebare adresată de Andrei7327, 8 ani în urmă

Aratati ca √5+√7+√35 nu apartine lui Q

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
0

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

(√5+√7+√35)  este o suma de numere irationale. Deci rezultatul acestei adunari e tot un numar irational. Cum multimea numerelor irationale nu apartine multimii Q, nici ( √5+√7+√35  ) nu apartine multimii numerelor rationale.


Andrei7327: Multumesc mult dar faptul ca e suma de nr irationale nu e suficient pt a dovedi ca e irational
rodicajurescu: Adunarea este o multime inchisa: Adunand 2 sau mai multe numere ce apartin aceleiasi multimi rezulta un numar din aceeasi multime. Cred ca totusi voiai sa demonstram asta. Deci putem face in 2 moduri: ori luam pe rand termenii si presupunem ca ar apartine lui Q, adica ar putea fi de forma unei fractii ireductibile a/b si rezulta o contradictie,
rodicajurescu: ori ridicam la patrat toata suma data si obtinem un produs de 3 numere unde primul numar este 2, al 2-lea este radical din 35 si al treilea este suma dintre 1+ radical din 7 + radical din 5; apoi luam pe rand acesti factori si presupunem ca ar fi numere de forma a/b ireductibila.
rodicajurescu: si, din nou va rezulta cate o contradictie. In ambele moduri avem de ara
rodicajurescu: In ambele moduri avem de aratat analizarea lui radical din 35. Deci, presupunem ca radical din 35 = a/b. Asta inseamna ca a patrat supra b patrat =35. Deci 35 x b patrat = a patrat. Asta inseamna ca 35 il divide pe a patrat dar si pe a. Deci a = 35 k.
rodicajurescu: De aici avem 35 b patrat = 35 patrat x k patrat. Asta o impartim la 35 si rezulta b patrat = 35 x k patrat. Rezulta ca 35 il divide pe b patrat deci si pe b, adica b=35p.
rodicajurescu: Din faptul ca a=35k si b=35p rezulta ca a si b il au ca divizor comun pe 35 , adica a si b nu sunt prime intre ele. Dar noi puseseram conditia initiala ca a/b este fractie ireductibila, adica a si b sunt prime intre ele. Aceasta contradictie ne arata ca radical din 35 nu apartine lui Q.
rodicajurescu: Acelasi rationament li se aplica tuturor termenilor din primul mod de abordare. Acelasi rationament li se aplica tuturor factorilor din al 2-lea mod de abordare. Eu ti-am exemplificat cu radical din 35 pentru ca el apare in ambele moduri.
Alte întrebări interesante