Matematică, întrebare adresată de AnimeForEver, 9 ani în urmă

Aratati ca E(x) = (  \frac{x}{x -2 }  -  \frac{1}{4- x^{2} }  +  \frac{3x}{x +2 } ) * (  \frac{ x^{2}   +4x +4}{4 x^{2}  -1}  ) *  \frac{2x +1}{x + 2}  =  \frac{2x -1}{x - 2}

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tcostel
1
   
[tex]\displaystyle E(x)= \left( \frac{x}{x -2 } - \frac{1}{4- x^{2} } + \frac{3x}{x +2 } \right) \cdot \frac{ x^{2} +4x +4}{4 x^{2} -1} \cdot \frac{2x +1}{x + 2} = \\ \\ =\left( \frac{x}{x -2 } + \frac{1}{x^{2} -4} + \frac{3x}{x +2 } \right) \cdot \frac{ (x+2)^2}{4 x^{2} -1} \cdot \frac{2x +1}{x + 2} = \\ \\ =\left( \frac{x(x+2)}{x^2 -4 } + \frac{1}{x^{2} -4} + \frac{3x(x-2)}{x^2 -4 } \right) \cdot \frac{ (x+2)^2}{(2x-1)(2x+1)} \cdot \frac{2x +1}{x + 2} = [/tex]


[tex]\displaystyle \\ =\frac{x(x+2) +1 + 3x(x-2)}{x^2 -4 } \cdot \frac{ x+2}{2x-1} = \\ \\ =\frac{x^2+2x +1 + 3x^2-6x}{(x-2)(x+2)} \cdot \frac{ x+2}{2x-1} = \\ \\ =\frac{4x^2 -4x+1}{x-2} \cdot \frac{1}{2x-1} = \\ \\ =\frac{ (2x)^2 -2\cdor (2x)\cdot 1+1^2}{x-2} \cdot \frac{1}{2x-1} = \\ \\ =\frac{ (2x-1)^2 }{x-2} \cdot \frac{1}{2x-1} = \boxed{ \frac{ 2x-1 }{x-2} }\\ \\ \texttt{cctd}[/tex]




AnimeForEver: la penultima ce-ai facut sa iti dea (2x)^2 - 2(2x) *1 +1^2 ?
tcostel: 4x = (2x)^2; 4x = 2 * 2x * 1 si 1 = 1^2 Am scris sub forma a^2 -2ab+b^2.
tcostel: Te-ai prins ?
AnimeForEver: aa ,da , mersi mult!
tcostel: Cu placere !
Alte întrebări interesante