Limba română, întrebare adresată de maria12451, 9 ani în urmă

Arde-mi-te-ai, codre des!
Văd bine că s-a ales

Din tine să nu mai ies!

Am intrat făr’ de musteaţă

Ş-acum arunc cărunteaţă.

Am intrat pui de român

Ş-am ajuns moşneag bătrân!

Alei! codre blestemat!

Mă ţii de tine legat,

Şi eu mult m-am săturat

A trăi tot depărtat

Şi de lume-nstrăinat.

Căprioară, surioară,

Dor de lume mă omoară,

Roade poala codrului,

Să-mi văd faţa dorului

Şi să merg la mândra mea

Care m-am iubit cu ea,

Din copilăria mea.
1. Identifica in text doua cuvinte folosite cu forma lor neliterara si scrie apoi forma lor corecta.
2. Din doina ”Codrul” culeasă de V. Alecsandri .
Cine se ascunde în spatele ”Vocii” autorului ? Cine pare să exprime sentimentele și ideile din poezie ? Scrieți mărcile gramaticale care indică prezența acestei ”voci” !
3. Numeste tipul de doian in care sa incadrezi textul.Alege dintre urmatoarele variante: de dor , de jale , de istrainare , de haiducie , de catanie etc.
4. Care crezi ca este sentimentul dominant ce se desprine din aceasta poezie"Primavaea" ? Justifica raspunsul în 30-40 de cuvinte pornind de la versurile
citata .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 56hunt
16
1) făr’ -> fără;  musteaţă -> mustaţă; 

2)  Vocea autorului ascunde in spatele ei eul liric, prin intermediul căruia sunt transmise sentimentele în mod indirect. Prezenţa în text a eului liric este marcată gramatical de pronume şi verbe, toate la persoana I, precum : " Am intrat", " am ajuns", " (mândria) mea", "(copilăria) mea", "să-mi văd", "mă (omoară)" etc. 

3) "Codrul" de V. Alecsandri este o doină de înstrăinare, întrucât, din cadrul versurilor, se deduce ideea trecerii timpului, a iniţierii în tainele maturului, eul liric ajunge să nu se recunoască pe el însuşi, raportându-se la două oglinzi: una care arată prezentul şi una care arată trecutul; 

4) [ pentru poezia Primavara de V. Alecsandri] 
  În cadrul operei lui Vasile Alecsandri izvorăsc sentimente de bucurie, voioşie, libertate şi revigorare, care îmbinate duc la un extaz permanent, transmis prin intermediul figurilor de stil şi imaginilor artistice, care surpind natura în plină revenire, viaţa ei prinde contur în versurile create, iar voioşia tuturor necuvântătoarelor confirmă intreaga atmosferă. 

Alte întrebări interesante