Limba română, întrebare adresată de antoniakatop67n80, 8 ani în urmă

argumentare basm despre "Prâslea cel voinic și merele de aur" de Petre Ispirescu vă rog.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anonima20oct
7

În poze vei găsi argumentarea

Anexe:
Răspuns de 64Diana123
6

In opinia mea, fragmentul dat,,Praslea cel voinic si merele de aur"scrisa de Petre Ispirescu apartine speciei basm, deoarece prezinta fapte neobisnuite la care participa personaje care intruchipeaza binele si raul.

In primul rand,se poate observa ca naratorul este obiectiv, omniscient so omnipresent. Marcile obiectivitatii sunt:,,le-a rapit", ,,sa poposeasca", ,,si-a mers".

In al doilea rand, actiunea este plasata intr-un context spatio-temporal nederminat. Personajele pozitive precum:imparatul,fetele sale si cei trei tineri care rapesc fetele participa la actiune si sunt prezentate pe parcursul acesteia,, Era odat-un imparat si-a avea trei fete"

Totodata, in text isi fac aparitia atat cifra magica trei,,trei fete", ,,trei luni", ,,trei flacai" cat so formula initiala specifica basmului,,era odat-un imparat".Aceasta are rolul de a introduce cititorul in lumea fantastica.

In plus, modul de expunere predominant este naratiunea,, a aruncat cel mare si-a mers vreo doua zile si-a ajuns".Aceasta sa imbina cu descrierea,,doi erau cum erau", ,,da unul era prost" si cu dialogul ,,haide-mi si noi sa cautam merele de aur ale imparatului".

In urma color prezentate, se poate afirma ca fragmentul dat,, Praslea cel voinic si merele de aur" scrisa de Petre Ispirescu apartine unui basm, deoarece toate trasaturile detaliate sa-u regasit in structura sa.

Alte întrebări interesante