Limba română, întrebare adresată de alexandraionesoybjzm, 8 ani în urmă

Argumentare ca poezia Rapsodia padurii de Nicolae Labis este descriere literara

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
5
                                Argumentare -  Descrierea Literară

        Descrierea literară este opera în care poetul zugrăvește un tablou de natură, un obiect sau o persoană, prin intermediul figurilor de stil și al imaginilor artistice. 
        Consider că opera literară ” Rapsodia Pădurii ” de Nicolae Labiș se încadrează în acest tip de text, deoarece ilustrează particularitățile sale.
        În primul rând, opera conturează un tablou de natură structurat pe mai multe planuri: cosmic ” sub o stea ”, terestru ” Cascade vuitoare ”, ” în brazi ” și uman ” Prietene .. ”” Nevasta alerga pe mal ”. Între acestea se stabilește o legătură strânsă, comuniunea omului cu natura fiind un motiv literar frecvent în lirica noastră. Astfel, prin această descriere - tablou în versuri, autorul transmite direct sentimentele puternice de încântare, dar și de optimism sau stări ” Cu osul mâinii spart, cu faţa pală, / S-a răzămat ţăranul de-un copac / Şi-a fluierat spre calul mort, a jale ... ”. Privirea eului liric - contemplator se deplasează dinspre planul cosmic ” Ne-am prins cândva de mână sub o stea ” spre cel terestru ” Drumul de fier pe cremene durat ”
            În al doilea rând, sentimentele transmise sunt redate prin mijloacele expresive, deoarece tabloul reprezintă viziunea artistică a poetului. Se remarcă astfel prezența figurilor de stil, predominant fiind epitete, inversiuni, comparații, personificări ” 
falduri de ninsoare ” / ”  fioruri furtunoase ” / ” Cascade vuitoare ” / ” munţii vineţii ” care se particularizează peisajului înfățișat și umanizează elementele naturii.
             Un alt argument îl reprezintă imaginile artistice:  vizuale ” Şi flăcări verzi de vâsc s-aprind în brazi ” / ” Butuci vânjoşi, stăpânul negreşit ... ” care se îmbină cu cele auditive ” Urlau puhoaie-n goană către sat ”
             În concluzie, având în vedere aceste trăsături, opera literară ” Rapsodia Pădurii ” de Nicolae Labiș este o descriere literară de tip tablou, în versuri, un adevărat imn închinat comuniunii omului cu natura. 



* Se mai poate adauga - prezența grupului nominal ( perechea substantiv + adjectiv + exemple )

** Mai multe exemple de imagini artistice - vizuale, auditive, dinamice / și figuri de stil. 
Alte întrebări interesante