Limba română, întrebare adresată de Mathgirl2B, 9 ani în urmă

Argumentare fabulă, 4 trăsături, 2 detaliate, minim 150 cuvinte. Dau coroană.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
71
In opinia mea, opera .... (titlul), de ..... (numele autorului), este o fabula, specie a genului epic in .... (versiri sau proza), in care aspecte negative ale societatii umane sunt infatisate sub masca unei povesti cu animale, cu scop moralizator, didactic.
In primul rand, sunt prezentate personajele - animale ...... (se prezinta personajele din text/fabula)) prin intermediu carora autorul satirizeaza defecte umane cum ar fi: ............... (se prezinta trasaturile umane satirizate).
In al doilea rand, textul are o structura specifica: povestea-alegorie si o morala. Povestea prezinta ...... (se scrie rezumatul textului). Morala ...... (se citeaza morala), ca finalitate didactica, trimite la ideea ca: ...... (aici se scrie invatatura care se desprinde din text/fabula).
In concluzie, trasaturile prezentate mai sus justifica incadrarea textului in specia fabulei.
Răspuns de andreutzakriss
46
      Fabula este specie a genului epic, in versuri sau in proza, in care autorul, cu ajutorul personajelor din lumea necuvantatoarelor si a actiunii prezentate, ironizeaza defectele omenesti cu scopul de a le indrepta. 
       In opinia mea opera "..." de ... este o fabula.
       In primul rand, textul are o structura specifica: intamplarea propriu-zisa si morala(explicita sau implicita). Si astfel aflam ca ...(se povesteste intamplarea si se explica morala)
        In al doilea rand, ca procedee artistice intalnim antiteza, procedeu prin care se pun in opozitie personajul ...si personajul ... si alegoria, procedeu prin care animalele din lumea necuvantatoare intruchipeaza tipuri umane. (iei fiecare personaj in parte si spui ce tip uman reprezinta)
         Totodata, modul de expunere predominant este dialogul(in unele fabule) care da impresia unei scenete care se imbina cu naratiunea, ranatorul fiind unul obiectiv/subiectiv (citate de verbe).
           (Daca mai vrei un alt argument ai putea spune de personificarea ca figura de stil predominanta. Daca nu, eu consider ca e suficient ce am pus mai sus)
          Asadar, opera oferita spre interpretare are toate trasaturile definitorii pentru a fi o fabula.
Alte întrebări interesante