Limba română, întrebare adresată de Danieladansatoare088, 9 ani în urmă

argumentati ca opera literara Manastirea Argesului este balada populara minim 150 de cuvinte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DeadPoolXD
3
Monastirea Argesului - argumentare
Folclorul reprezinta o componenta fundamentala a culturii unui popor, fiind prima sa forma de maniferstare artistica. Una dintre speciile reprezentative este balada populara, Balada populara este o specie a genului epic, in versuri, in care este prezentata o intamplare eroica, o legenda, un fapt istoric, o personalitatr istorica sau legendara.
Eu consider ca opera literara "Monastirea Argesului" este o balada populara.
In primul rand, opera are toate trasaturile specifice baladei populare : autorul este anonim si colectiv, opera fiind culeasa si publicata de catre Vasile Alecsandri. Opera a circulat pe cale orala, avand mai multe variante. Ca structura are un caracter oral, cu versuri scurte. Aceasta are si un caracter sincretic, putand fiind insotita de acompaniament muzical, cu versuri astrofice.
In al doilea rand, opera la nivel stilistic, contine trasaturi ale baladei populare: este saraca in figuri de stil, dar bogata in imagini artistice vizuale si dinamice : "Pe Arges in gios" , "pe un mal frumos" , "Pe-un biet ciobanas" , "un zis parasit" etc. Mai sunt si temele si motivele literare. Tema operei este Jertfa pentru creatie, iar motivele literare sunt : Motivul zidului, Motivul zidului parasit, Motivul surparii zidurilor, Motivul juramantului, Motivul sacrificiului feminin, Motivul glumirii ca joc , Motivul conflictului dintre trufie si orgoliu, Motivul lui Iscar (motivul zburatorului) si Motivul fantanii ca simbol al eternitatii.
In al treilea rand, opera prezinta elementele de prozodie (rima, ritm, masura). Rima este imperecheata si monorima, ritmul este trohaic, iar masura versurilor este de 5-5,6-6 silabe.
In concluzie, dupa toate cele mentionate mai sus, putem afirma faptul ca opera "Monastirea Argesului" este o balada populara.
Alte întrebări interesante