Limba română, întrebare adresată de Tibi112, 9 ani în urmă

Argumentati de ce este opera cainele si catelul o fabula.Va rog frumos
,imi trebuie urgent!Dau coroana!


Tibi112: Opera scrisa de Grigore Alexandrescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de inainn
7
Fabula este o creatie epica in care autorul, prin intermediul animalelor , in cazul nostru, satirizeaza defecte sau moravuri omeneşti cu scopul de a le îndrepta.
În opera Câinele şi căţelul autorul evidentiaza prin intermediul personajelor sale, întruchipate de animale personificate, principiul egalităţii între semeni. Câinele este un simbol pentru omul nesincer, iar căţelul întruchipând omul naiv care crede cu uşurinţă vorbele auzite.
Întâmplarea începe cu vorbele arogante ale dulăului Samson care îşi exprimă indignarea faţă de pretenţia celor mai puternici, precum lupii, urşii şi leii, prin originea lor nobilă.Samurache, încurajat de cuvintele lui Samson, intervine exprimându-şi afecţiunea şi bunele intenţii, tratându-l ca pe un frate. Samson este uimit de îndrăzneala acestuia, îi răspunde urât, chiar îi promite bătaie. Aici reiese falsa modestie, ipocrizia acestuia şi naivitaea omului de rând faţă de vorbele celor puternici.
Morala este simplă: dulăul dorea egalitate cu cei mai puternici decât el, iar în faţa celor slabi dorea să menţină diferenţa de poziţie socială. 
In concluzie, oprea Cainele si catelul este o fabula.
Alte întrebări interesante