Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Argumenteaza ca Izvorul noptii de L.Blaga apartine genului liric(definitie,in primul rand,al doilea rand,al treilea rand si concluzie ,va rog frumos sa nu fie dupa net) Multimesc anticipat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Lily11
24
Opera lirica este opera in care eul poetic isi exprima in mod direct viziunea despre lume, facand apel la mijloace de expresivitate.
In opinia mea, poezia "Izvorul noptii" apartine genului liric deoarece respecta toate particularitatile de forma si de continut ale acestui tip de opera.
In primul rand, eul liric isi comunica direct ideile despre ochii iubitei sale, fapt evident din: pronume la persoana 1 si a 2a (mea, ti, ta, tai), verbe la persoana 1: stau, (imi) pare, si substantivele in vocativ: frumoaso, lumina (mea).
In al doilea rand, opera poate fi incadrata in genul liric datorita limbajului artistic: imagini vizuale: "ti-s ochii asa de negri", "curge noaptea peste vai", imagine dinamica: "stau culcat cu capu-n poala ta" etc.
In al treilea rand, din punct de vedere prozodic poezia nu este structurata in strofe, rima lipseste, versurile de trei silabe alterneaza cu cele de doisprezece.
In concluzie, intrucat avem exprimarea directa a sentimentelor, limbaj expresiv, marci ale eului liric si particularitati prozodice, putem afirma ca opera " Izvorul noptii" de Lucian Blaga apartine genului liric.
Alte întrebări interesante