Argumentează daca relatarea evenimentelor personale de catre scriitor ajută sau nu cititorul la intelegerea operei sale,raportându-te la informațiile din fragment.
exercițiul-B
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
În opinia mea, un artist transpune în opera sa aspecte din viața reală, lucruri care l-au impresionat într-o anumită perioadă din viață și pe care vrea să le păstreze imortalizându-le în creațiile sale.
În primul rând, orice operă pleacă de la o anumită realitate, căci ochii artistului se opresc asupra a ceva ce-i stârnește interesul, văzând dincolo de obișnuit, încercând prin puterea sa creatoare să transforme în artă un eveniment real. Pentru realizarea unei creații, realitatea este, așadar, transfigurată și filtrată prin imaginația artistului. El pleacă de la ceva real, dar schimbă și transpune estetic.
In al doilea rand, fara discernamantul sau, de multe ori, scriitorul insereaza in personalitatea personajelor create de acesta trasaturi care il definesc pe el insusi, ori idei cu care este de acord. De exemplu, in carea " Tinutul tantarilor", apartinand lui David Arnold, acesta din urma ii acorda protagonistei parerea ca un creator de opere literare este dator a imprima actantilor pe care se hotaraste sa ii creeze, insusiri contradictorii, pentru ca acestia sa nu fie dominati de sfera caracteristicilor bune sau a celor negative.
In concluzie, orice scriitor da o nuanta de realitate operelor sale, intentionata sau pur intamplatoare, care nu face altceva decat sa ancoreze mai bine cititorul in Universul nou-creat, fiindu-i usor sa inteleaga lucruri despre care stie deja.
Explicație: