Limba română, întrebare adresată de Eliiii200000, 8 ani în urmă

as dori un rezumat la povestea dar din dar de Leon Magdan am nevoie urgent de un rezumat bun. multumesc, povestea este mai jos


Într-o țară îndepărtată, uitată de vreme, trăia odată un rege bun, credincios și darnic. Avea mereu câte o vorbă bună pentru fiecare om pe care îl întâlnea, fie el nobil curtean, oștean sau om simplu din popor. Însă era mâhnit, deoarece vedea că supușii săi au o viață grea, că sunt înfometați, apăsați de griji și triști. La palat își întreba mereu boierii, cei răspunzători de binele poporului...
⦁ Dar mărite rege, spuneau ei zâmbind larg cu fețele plesnind de sănătate și îmbuibare, noi avem grijă de ei, nu-i asuprim și le oferim răsplată dreaptă pentru munca lor.
Oamenii de rând, întrebați de rege, lăsau capul în jos. Nu-ndrăzneau să-i acuze pe boieri, temându-se de răzbunarea acestora.
A doua zi, regele trimise vorbă tuturor boierilor să vină la palat.
-Cinstiți boieri, mâine voi da o masă mare în cinstea voastră. Fiecare va fi servit după cum se cuvine rangului și meritului său.
A doua zi, regele-și schimbă straiele punându-și unele simple, chiar ponosite, ca un om de rând, din popor, luă o traistă și-un toiag și porni la drum.
Opri la prima casă arătoasă ce-i ieși în caleși bătu la poartă.
-Cine-i acolo, se răsti înțepată jupâneasa, ieșind la ușa casei.
- Om sărman, răspunse regele, slugarnic. Vă rog cu umilință să-mi dați ceva de mâncare. Vin de la drum lung și-s obosit... Am auzit că boierii de pe aici sunt darnici și omenoși. Vă rog, așadar, să mă miluiți cu ceva de pomană!
Slujnica se duce în grabă să ia mâncarea și i-o dădu sărmanului. Erau niște resturi de mâncare pregătite pentru câini, dar dacă s-a ivit acest cerșetor, i-au fost date lui. Și tot așa a continuat regele să bată la ușile boierilor.
Următoarea zi, toți se adună la curtea palatului. Regele bătu din palme, iar slujitorii, purtând tipsii de aur și argint, intrară cu bucatele mult-așteptate și serviră fiecăruia în parte câte o tipsie. Însă încremeniră de uimire când priviră în farfurii (...)
-Ei, ce spuneți, onorabili și extraordinari boieri? Îi întrebă regele? Cum vi se par felurile servite în această seară? Acestea sunt bucatele pe care mi le-ați oferit ieri, când am venit la voi, sub înfățișare de om sărman și v - am cerut de mâncare. Așa că, țineți minte: schimbați-vă felul în care vă tratați supușii. (...) Așa este și în viață: mai devreme sau mai târziu primești ceea ce ai dăruit! Dacă ești om bun și dăruiești dragoste și înțelegere, de asta vei avea și tu parte. O vorbă frumoasă și înțeleaptă din bătrâni spună că „bine faci, bine găsești”.”

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rebecarussu85
5

Răspuns:

Regele era un om bun ce isi iubea supusii si oferea mereu sfaturi bune.Dar totutsi era ingrijorat de traiul lor greu si de saracia ce era peste tot.Intrebari boierii au spus ca ei ii trateaza cum se cuvine,iar supusii cind erau itrebati nu raspundeau de frica.Asa ca regele organiza o masa pentru boieri.Apoi sa deghizat in cersetor si a trecut pe la casa fiecarui boier cerind de mincare acestea iau dat resturile pentru ciine.A doua zi regele cind au venit boierii el lea dat aceeasi mincare pe care a primito el.Astfel ei siau inteles greseala.


Eliiii200000: merrsii multtt <3
ilisoivio: mulţumesc mult!!!!
Alte întrebări interesante