Limba română, întrebare adresată de anuke2, 7 ani în urmă

Asociază fragmentul din “Enescu.Caiete de repetiții” de Dan Coman cu un alt text literar citit la clasa sau ca lectura suplimentară in 50-100 cuvinte.
Precizează o valoare morala/culturală comuna!

Va rog!Macar textul cu care se asociază și povestirea putin a acelui fragment in care se afla o valoare comuna cu acest text,dacă nu se poate toată asocierea!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ana427257
0

În fragmentul din "Enescu. Caiete de repetiții" de Dan Coman se evidențiază arta ca mijloc de autocunoaștere, valoare culturală sugerată, de asemenea, de romanul "Michelangelo ereticul", de Matteo Strukul.

În textul literar semnat de către Dan Coman se conturează admirația protagonistului pentru muzică. Acesta este surprins studiindu-și cu minuțiozitate vioara și exersând, punându-se in lumină perseverența personajului. În volumul scris de Matteo Strukul, se remarcă tenacitatea artistului Michelangelo, un spirit înțelept, ce căuta venerarea divinului, prin intermediul operelor sale cu subiect religios.

În concluzie, arta poate reprezenta o modalitate prin care ființa umană își cunoaște propriile calități și slăbiciuni și se autodepășește.

La rezolvarea acestui exercițiu, este important să ai în vedere:

  • Structura textului tău:

În introducere prezinți titlul celor două texte pe care dorești să le asociezi, autorii și valoarea culturală/morală identificată.

În cuprins exemplifică valoarea culturală/morală cu ajutorul unor secvențe din cele două texte.

În încheiere prezinți concluziile trase.

  • A nu se confunda valoarea culturală cu valoarea morală sau cu tema textului!

Valorile culturale sunt valori ce îl îndeamnă pe individ la progres/autodepășire. Câteva exemple: arta (muzică, arhitectură, literatură, pictură, sculptură, cinematografie, teatru), patriotismul, jocul, dreptatea, educația, etc.

Valorile morale reprezintă principiile fundamentale ale unui om - privitor la etică/moralitate. Câteva exemple: iubire, prietenie, curaj, iertare, etc.

Tema literară reprezintă aspectul general al unui text. Câteva exemple: natura, iubirea, condiția umană, etc.

Încearcă să fii original și să îți categorisești operele citite în funcție de valorile morale/culturale prezentate - crede-mă, te va ajuta foarte mult!

Succes!

Alte întrebări interesante