„[Atenienii]: [...] sperăm că voi, decât să vă gândiți să ne influențați spunând că nu v-ați alăturat lacedemonienilor, deși sunteți colonia lor, sau că nu ne-ați făcut niciun rău, să urmăriți ceea ce e realizabil, păstrând în minte adevă-
ratele sentimente ale noastre și ale voastre; pentru că știți la fel de bine că, așa cum merge lumea, dreptatea e luată în vedere doar între cei cu putere egală, în timp ce cei puternici fac ce vor și cei slabi îndură ceea ce e necesar.
Tucidide, Războiul peloponeziac,
Dialogul Melian În 416 î.H., în timpul unui armistițiu între Atena și Sparta, atenienii au trimis corăbiile și
armata pe Insula Melos, colonie spartană, pentru a-i forța să li se alăture. Melienii au rezistat
asediului și au cerut să li se recunoască neutra-
litatea în conflict. Răspunsul atenienilor a fost decisiv, respingând neutralitatea melienilor. Au ucis toţi bărbații și i-au luat ca sclavi pe restul melienilor, recolonizând cetatea.
.
De ce crezi că au respins atenienii neutralitatea cetății Melos? Ce argument au oferit?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Răspuns:
Ochii Atenei erau ațintiți asupra insulei Melos nu doar din pricina bogăției ei, cît din pricina poziției ei strategice – adevărat punct de control al întregului arhipelag al Cicladelor.
Atenienii spuneu că Melosul trebuie să se supună Atenei nu doar pentru că ajută Sparta ci pentru că, pur și simplu, este mai slab, iar cel slab se supune celui puternic.
Zeii,spuneau Atenienii,sînt cei care au dat tuturor oamenilor legea care spune că cel mai tare supune pe cel mai slab. Prin urmare, acțiunea lor de ai supune era în perfect acord cu legile divine care,credeau ei,le-au fost date,si nu inventate.
Alte întrebări interesante
Franceza,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă