Limba română, întrebare adresată de Senzor96, 9 ani în urmă

Avem urmatorul text:

"Departe, cine tie în ce ora ploios Cu tâmplele în palme vei fi gândind la mine, Privind spre cerul umed, tomnatec, somnoros, – Departe ... cine tie în ce ora ploios ... Cu fruntea sprijinită pe degetele pale În ochii tăi, străino, aduni melancolie Răsfrângi tristei de toamnă în lacrămile tale, – Cum stai asa ... cu fruntea în degetele pale ... Afară plouă ... plouă ... i vântul toamnei bate Cântând întristătoarea i vagai melodie În jurul meu saterne pustiu ... singurătate – Afară plouă ... plouă ... i vântul toamnei bate ... i mă gândesc la tine, frumoaso de departe, La ochiin cari se stinge un dor de mângâiere, La soarta nendurată ce calea neo desparte, – i mă gândesc la tine, frumoaso de departe ... În sufletumi coboară tristei sfăietoare i golul din odaie semprătie în mine, Durerea ta, străino, pustiul tău mă doare, – in sufletumi coboară tristei sfăietoare. iacum, când cade seara din cerul somnoros, Când tot mai larg sentinde în jurul meu pustiul Te stingi i tu, ca mine, urzind un vis frumos, – Departe ... cine tie în ce ora ploios ..."

Ilustrează, cu câte un exemplu din textul dat, două trăsături ale genului liric.

Cum fac asta? Astept un raspuns cat mai clar.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deea15d
2
In primul rand trebuie sa stii trasaturile genului liric. Acestea sunt:
1.modurile de expunere tipice sunt descrierea si monologul liric
2.in text sunt prezente marcile lexico-gramaticale ale eului liric (pronume si verbe la persoana I sau a II-a, singular sau plural, interjectii, verbe la mod imperativ)
3.utilizarea numeroaselor procedee artistice: imagini artistice (vizuale, auditive, dinamice, olfactive) si figuri de stil (epitete, metafore, comparatii etc.)
4.partile de vorbire predominante sunt substantivele si adjectivele
In al doilea rand, cu ajutorul trasaturilor cauti in text imagini artistice, figuri de stil, marci lexico-gramaticale si iti poti da seama si de modul de expunere.
Sper ca ai inteles, succes!

Senzor96: Ok.. Dar tot nu am inteles cum fac asta. Cum ar trebui sa selectez din text? Ca banuiesc ca un cuvant nu este de ajuns ca sa ilustrez o trasatura.
Rayzen: asa este.. nici eu nu stiu... nici im bareme nu arata exemple.. doar scriu acolo 2 p pentru ilustrarea cate unui exemplu la fiecare trasatura
Rayzen: scrii o mica parte din text in paranteza cu ghilimele
Rayzen: o propozitie de 2-3 cuvinte cam asa la fiecare caracteristica ,cred
Alte întrebări interesante