Limba română, întrebare adresată de galanbogdan68, 8 ani în urmă

B.Redacteaza o compunere de 10-15 rânduri în care sa argumentezi că fragmentul suport este un text narativ literal . în compunerea ta trebuie : -să indici cel puțin patru trăsături specifice textului narativ literal -să ilustrezi două trăsături cu exemple din text​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Istaspe
3

Răspuns:

Textul narativ literar  este textul în versuri sau în proză, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt transmise în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor, iar modul de expunere predominant este narațiunea.

Fragmentul oferit spre analiză din opera ,,Fântâna dintre plopi" scrisă de Mihail Sadoveanu face dovada unui text narativ, respectând caracteristicile de formă și de conținut ale unui asemenea tip de text. Textul suport este scris în proză, fiind divizat în mai multe paragrafe.

Un prim argument constă în organizarea textului sub forma unei narațiuni puse pe seama unui narator obiectiv, care relatează faptele la persoana a III - a, aspect ce reiese din prezența pronumelor si verbelor la persoana a III - a: lui, își, asfinți, mormăi.

Modul de expunere predominant este narațiunea: ,,Târziu, la înserat, s-a aprins iar focul." care se împletește armonios cu dialogul ce oferă o dinamică aparte în desfășurarea acțiunilor: ,, - Tot așa îmi povestea și mama, demult, despre întâmplarea asta."

O alta caracteristică a acestui tip de text îl constituie prezența personajelor care participă la acțiune, acestea fiind o proiecție imaginară a autorului. În textul suport, personajele participante la acțiune sunt reunite la Hanul Ancuței.

Așadar, surprinzând realitatea în mod verosimil, grație personajelor și întâmplărilor conturate de narator, fragmentul citat ilustrează trăsăturile unui text narativ literar în proză.

Explicație:


galanbogdan68: mulțumesc mult
Alte întrebări interesante