B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să caracterizezi personajul
Niță din fragmentul dat.
În
compunerea ta, trebuie:
- să prezinţi patru trăsături ale personajului, valorificând fragmentul dat;
– să ilustrezi două modalități de caracterizare a personajului prezente în fragmentul dat;
- să ai un conținut adecvat cerinţei;
să respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Nita Ghitescu este personajul principal al textului, deoarece intreaga actiune se concentreaza in jurul trasaturilor si faptelor sale.
Portretul acestuia se contureaza inca din prima fraza printr-o prezentare facuta de catre narator, care-1 descrie, raportandu-1 la camaradul sau, Ghita Nitescu. Apropierea dintre cei doi este evidentiata si prin jocul de cuvinte produs de alegerea unor nume cu sonoritate asemanatoare: Nita Ghitescu si Ghita Nitescu.
Prima ipostaza in care este surprins personajul este aceea de elev intr-o scoala de provincie (au fost odata-ntr-o scoala de provincie doi buni camarazi), in care se remarca, nu numai in comparatie cu Ghita Nitescu, ci fata de toti ceilalti copii prin talentul lui la scris, de care se minuna toata lumea.
Naratorul insista asupra acestei calitati, prin cuvinte elogioase, semnificativa in acest sens fiind comparatia pe care o face intre caietul lui Nita Ghitescu si perfectiunea scrisului de tipar: puse alaturi, caietul lui ai fi zis ca este modelul de caligrafie tiparit, iar modelul de caligrafie, scris de mana.
Folosirea verbului la persoana a II-a singular accentueaza tonul admirativ, sugerand ideea ca oricine ar putea confirma aceasta afirmatie. Calitatea aceasta iesea insa mai clar in evidenta prin comparatia cu prietenul sau, care scria nu se poate mai urat.
Cea de-a doua voce, care completeaza prin acelasi procedeu al caracterizarii directe portretul personajului, ii apartine dascalului sau, caruia i se atribuie un indemn prin care ii arata calea pe care ar putea s-o urmeze in viata, tinand cont atat de darul cu care este inzestrat, cat si de neajunsurile existentei lui (e fara parinti, nu e prea destept si nici harnic nu e): va trebui sa-si castige existenta cu condeiul. increderea dascalului in reusita lui se bazeaza si pe faptul ca tanarul avea un comportament bun: cum te stiu ca n-ai purtari rele, cu vremea ai sa-naintezi.
O alta ipostaza este aceea a tanarului ajuns in capitala.
Vointa de a-si schimba soarta si simtul realitatii sunt trasaturi evidentiate prin fapte. Astfel, stiind ca fara ajutor nu va izbandi, incearca sa cunoasca multi oameni si sa-si scoata in lumina talentul: A facut cunostinta ba cu unul, ba cu altul, recomandandu-si talentul. Fire optimista, nu renunta la cautari, chiar daca nu se alege din toata stradania lui decat cu complimente si dovezi de admiratiune. Ca o rasplata a rabdarii, pe neasteptate, este anuntat ca are sanse sa ocupe unul dintre cele trei posturi de copisti de la Ministerul de Interne.
Atitudinea de dupa examen dovedeste o umbra de indoiala in privinta reusitei {desi dictarea mersese cam prea iute), dar isi pastreaza, calmul: a zambit multumit de sine, increzator in priceperea sa Faptul ca numele sau nu se regaseste pe lista celor admisi in momentul in care se anunta rezultatele ii provoaca insa dezamagire: Si ce frumos scrisesem, domnule! a zis Nita, mahnit Sentimentul trait de personaj este reliefat atat de exclamatie, cat si de adjectivul mahnit.
Revenirea lui Nita la starea sa optimista este sugerata in ultima parte a fragmentului: N-a trecut o saptamana si iata ca s-a publicat concurs pentru un post de perfect caligraf la acel ultim minister Adjectivul ultim accentueaza ambitia baiatului, lasand sa se inteleaga faptul ca acesta umblase pe la toate ministerele pentru a gasi de lucru. Cuvantul dar aduce insa,in prim-plan ideea ca neprevazutul si-a facut din nou loc in viata lui Nita Ghitescu: Dar, in ajunul concursului, se-ntampla, cum se-ntampla in orice poveste intrebarea retorica sa se-ntalneasca - cu cine? si inversiunile vechea lui cunostinta, bunul sau camarad de odinioara sugereaza parca ghinionul repetat al personajului, amplificandu-1: desi pare a fi pe drumul cel bun, intervine mereu cate ceva care il impiedica sa reuseasca.
Trasaturile lui Nita Ghitescu (statornicia in prietenie, ambitia, rabdarea, perseverenta, simtul realitatii) sunt accentuate in relatia cu celelalte personaje. inca de la inceputul textului, reiese faptul ca Nita a stiut sa fie un bun camarad. Firea sa deschisa, sociabila, se remarca si din bucuria regasirii bunului sau camarad de odinioara.
In relatia cu cei de alt statut social (cu dascalul si, mai ales, cu un domn membru din comisie) dovedeste modestie si simplitate. Comportamentul sau este politicos: apoi a inmanat-o cu mult respect unui domn membru.
El stie, de asemenea, sa se adapteze timpului sau, in care nu poate reusi de unul singur: a facut cunostinta ba cu unul, ba cu altul.
Desi admirat pentru talentul deosebit la scris, personajul starneste compasiune prin ghinionul pe care il are de a nu se putea realiza, in ciuda faptului ca i se recunoaste competenta in domeniul pe care si-1 alege.
Remarca naratorului cum se-ntampla in orice poveste evidentiaza caracterul general-valabil al concluziei ce se poate deduce din text: realitatea cu care se confrunta deseori omul in viata dovedeste ca meritele si calitatile cuiva nu sunt intotdeauna suficiente in viata de zi cu zi.