B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă oamenii cu care interacţionăm ne pot influenţa sau nu evoluția, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Iubirea de Gabriel Liiceanu, cât și la experienta personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
42
Textul argumentativ reprezintă un act de comunicare prin care se dorește convingerea receptorului cu privire la validitatea punctului de vedere susținut.
Textul argumentativ are o structură caracteristică, astfel acesta trebuie să conțină următoarele componente:
- Introducere - răspunde la întrebarea „ce vrea să demonstreze autorul?”; se prezintă ideea pe care autorul dorește să o dezbată și să o argumenteze. Ideea trebuie să fie explicită. De exemplu: După părerea mea, oamenii cu care interacționăm ne pot influența evoluția pentru că putem schimba idei și opinii, putem împărtăși experiențe și trăiri împreună, și de asemenea, putem să ne dezvoltăm capacitățile intelectuale, emoționale, împreună cu cei cu care interacționăm, ajutându-ne și încurajându-ne reciproc.
- Argumente 1, 2 - pentru a susține ipoteza ta ai nevoie de argumente prin care să demonstrezi ceea ce ai afirmat. Acestea trebuie însoțite de exemple care să întărească ceea ce spui. De exemplu: În primul rând, consider că mediul în care trăim poate pune o amprentă asupra vieții, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere moral. (aici poți să sugerezi un exemplu din experiențele tale, unde „anturajul” și mediul în care ai trăit au fost benefice pentru dezvoltarea ta și te-au influențat într-un mod pozitiv, sau din lectura personală, interacționând cu „oamenii din carte”). După aceasta, urmează al doilea argument. În al doilea rând, cred că putem evolua doar atunci când suntem înconjurați de oameni potriviți. (aici poți să dezvolți, spunând că pentru a ne dezvolta, trebuie să ne găsim oamenii care ne pot ajuta să facem acest lucru, să îi căutăm și să stăm aproape de ei; din nou, poți să îți susții argumentul printr-un exemplu din viața reală. De exemplu: prietenele tale te susțin mereu și te încurajează să continui să înveți la pian, să mergi la olimpiadă, să te înscrii la un concurs, să îți urmezi visul etc).
- Concluzia - rezumă tot ceea ce ai argumentat într-o idee clară și concisă. De exemplu: Având în vedere cele spuse, sunt de părere că oamenii cu care interacționăm, dacă sunt oamenii potriviți, aleși cu înțelepciune, ne pot influența evoluția noastră prin încurajare și susținere necondiționată.
Nu uita că pentru un text argumentativ conectorii sunt necesari!
Aceștia pot fi:
- pentru introducere: consider că, părerea mea este că, (nu) sunt de acord că, voi arăta că etc.;
- pentru argumente: în primul rând, în al doilea rând, pe de o parte, pe de cealaltă, cu siguranță, cu toate că, totuși, pentru că, de asemenea etc.;
- pentru concluzie: în concluzie, prin urmare, așadar, deci etc.
Mult spor!
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Engleza,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă