Biologie, întrebare adresată de anemonacimporescu54, 8 ani în urmă

Bună! Am nevoie de ajutor.Întocmiți un eseu care să cuprindă componentele sângelui , ce componente intervin în caz de infecție și modul de acțiune a acestora. De asemenea dați câteva exemple de boli ale sângelui.(20 puncte).

Nu trebuie să-mi faceți eseul, doar spuneți-mi ideile spre care să țintesc în realizarea eseului.(dacă nu mă puteți ajuta,vă rog nu îmi trimiteți mesaj,acele punte ar trebuie date persoanei care îmi oferă un răspuns plauzibil).Mulțumesc! :)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aleaiactaest
0

Sângele este un țesut conjunctiv de tip lichid, format din plasma (60%) și elemente figurate(40%).Elementele figurate ale sângelui sunt :globulele albe, globulele rosii și trombocitele. În cazul unei infecții, globulele albe sunt responsabile pentru apărarea organismului, acestea produc anticorpi sau pur și simplu fagociteaza ('mănâncă') bacteria respectivă.

Exemple de boli ale sangelui:hemofilia, boala ereditara, se transmite din generație în generație, consta în imposibilitatea coagulării sangelui(puține trombocite) ;leucemie, consta în lipsa globulelor roșii, prezenta multor globule albe(anemie).

Răspuns de SunAndMoon01
1

Răspuns:

Poți începe prin a vorbi despre mediul intern, care cuprinde totalitatea lichidelor organismului. Le numești pe toate (sânge, limfă, lichid interstițial, perilimfă, endolimfă, lichid cefalorahidian), apoi începi să descrii sângele, care este un țesut conjunctiv fluid. Enumeri componentele (plasmă - în proporție de 55 %, elemente figurate - 45%), apoi iei fiecare componentă și o descrii. Ce conține plasma, în ce proporții, ce structură și rol au elementele figurate (nu uita să scrii și clasificarea leucocitelor), care este originea elementelor figurate, cum se produce coagularea sângelui, cum intervin leucocitele în imunitate, cum transportă hematiile și sângele gazele respiratorii (mai multe detalii poți lua de la capitolul cu sistemul respirator). Poți vorbi la hematii despre grupele de sânge, antigene, anticorpi, chiar și regula transfuziei. Poți menționa câteva lucruri despre aparatul cardiovascular prin care cirulă sângele. În final, ca boli, poți vorbi despre anemii, dând exemple câteva tipuri care sunt mai des întâlnite (feriprivă; carență de vitamină B12 sau B9; falciformă etc), leucemii, hipertensiunea arterială.

Dacă ai nevoie de ajutor/informații, poți să îmi scrii. Nu mă supăr :). Manualul de biologie clasa a XI-a de la Corint este foarte util, iar dacă nu îl ai, îl găsești pdf pe net.


anemonacimporescu54: Ai Instagram?Probabil nu îți pot trimite aici poze.
SunAndMoon01: da
SunAndMoon01: dar vr sa ti l dau in privat
anemonacimporescu54: ok
anemonacimporescu54: Îmi poți trimite tu mesaj?Eu nu am destule răspunsuri.
SunAndMoon01: aparent nici eu nu pot lol
anemonacimporescu54: Îl scriu eu pe al meu,oricum ce ar putea să fac cei care văd mesajul.
anemonacimporescu54: mme.aane. - o poză cu un fundal roz.
SunAndMoon01: ok ți-am dat follow
anemonacimporescu54: ok
Alte întrebări interesante