Limba română, întrebare adresată de Ailui, 9 ani în urmă

Bunã am nevoie sa ma ajutati la tema la romana...varooog. Am nevoie sa argumentez apartenenta textului Pașa Hassan de George Cosbuc la baladă. Va rooog ajutati-maaa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pisique
2
                                                  Argumentare
George Cosbuc a fost un mare poet clasic roman.A fost si academician.Opera sa apartine patrimonului cultural national.
Balada este o opera epica, in versuri, in care autorul spunea fapte deosebite,din trecut, savarsite de personaje prezentate in antiteza si care impresioneaza puternic,deoarece au insusiri iesite din comun. O astfel de creatie literare este si ''Pasa Hassan'' scrisa de George Cosbuc,in care autorul spunea un moment al istoriei noastre,lupta de la Carugareni,cand voievodul roman,prin vitejia si curajul sau,reuseste sa-i ingrozeasca  pe dusmani.Faptele se constituie in momentele ale subiectului din momentul in care Pasa il vede pe Mihai Viteazu,vede dezastrul in randul ostirii sale,pana cand,sosit de corturi,este salvat de spahii.Ca orice balada,cele doua personaje sunt prezentate in antiteza.Cu vitejie si cu curaj,Voda isi face carere printre dusmani,ii risipeste,ii inspaimanta si ii arunca in morcila. De partea opusa este Hassan, departe  de campul de batalie, fricos si las.Spaima creste spre groaza cand il vede pe Mihai apropindu-se  vijelios provocandu-l la lupta.
 Toate aceste trasaturi sunt in balada,dar George Cosbuc a stiut sa le dea o nota personala si sa faca din poezia ''Pasa Hasan'' model de balada care evoca o figura legendara a istoriei noastre.
Alte întrebări interesante