Limba română, întrebare adresată de marzaandrei17, 8 ani în urmă

Bună! As dorii un text argumentativ în care să argumentam dacă teoria formelor fără fond ale lui Titu Maiorescu din Enigma Otiliei este sau nu actuala de minim o pagină... Dau coroana și puncte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PISCUTZAPIS
2

Răspuns:

Formele fără fond, celebra teorie formulată de Titu Maiorescu, într-un studiu publicat în 1868 – “În contra direcţiei de astăzi în cultura română” – pare a fi extrem de actuală şi în contextul realităţilor de astăzi, după mai bine de un secol şi jumătate.

Adevărat “spiritus rector” al Societăţii “Junimea”, dar şi pentru fenomenul cultural românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Titu Maiorescu este prima mare personalitate autohtonă, fondator al criticii literare, filosof, estet, avocat, politician, care a analizat tendinţele timpului său şi şi-a asumat rolul de îndrumător, implicându-se în problemele societăţii româneşti, aflată încă la începuturile modernizării sale.

A împrumuta forme ale culturii apusene, fără a le adapta condiţiilor existente, fără a le armoniza cu specificul nostru naţional, reprezenta, în opinia crtiticului, un risc enorm. El observă că tinerii români se întorceau în ţara lor, de la studii in străinătate, cu hotărârea de a imita şi a reproduce “aparenţele culturii apusene”, “o formă goală”, gândindu-se că, în felul acesta, vor realiza libertatea şi progresul într-un stat modern.

În realitate, prim imitarea formelor civilizaţiei apusene – formele fără fond – se producea un fenomen extrem de periculos: “Avem politică și știință, avem jurnale și academii, avem școli și literatură, avem muzee, Conservator, avem teatru, avem chiar o constituțiune. Dar toate aceste sunt producțiuni moarte, pretenții fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără adevăr, și astfel cultura claselor mai înalte ale românilor este nulă și fără valoare, și abisul ce ne desparte de poporul de jos devine din zi în zi mai adânc” – spunea Titu Maiorescu.

Alte întrebări interesante